Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

Dobre rady i ciekawostki

Moi Drodzy!
Na tej stronie znajdziecie różne praktyczne porady związane z kuchnią i gotowaniem, jak również z szeroko pojętym prowadzeniem gospodarstwa domowego :)

Przygotowanie kapusty na gołąbki.
Z kapusty zdjąć pierwsze liście, umyć je i wyłożyć nimi spód garnka.
Z pozostałą kapustą postępujemy w ten sposób:
Wersja tradycyjna
W dużym garnku (innym niż ten, w którym będziemy dusić gołąbki) nastawić wodę i ostrożnie włożyć główkę kapusty  do gotującego się wrzątku, obgotować ją lekko, niech liście się sparzą i nieco zmiękną.
Wyjąć warzywo z garnka, pozostawić do przestygnięcia.
Ostrym nożem wyciąć głąb z kapusty.

Wersja nowoczesna dla lubiących ułatwianie sobie życia :) (którą ja stosuję)
Główkę kapusty włożyć do kuchenki mikrofalowej i sparzać ją ok. 10 minut na mocy 800 Watt (czas zależy od wielkości kapusty). Można wrzucić ją na krócej, potem sprawdzić jak się miewa i czynność powtórzyć.
Sparzoną kapustę wyciągnąć z mikrofali, pozostawić do przestygnięcia.
Głąb kapusty pozostawić w spokoju :). Każdy liść pojedynczo odcinać u nasady nożem.

W obydwu wersjach - gdy już mamy sparzone liście, usuwamy z nich najgrubszą część nerwu, ścinając ją ostrożnie nożem, uważając, aby nie uszkodzić liścia.
Liść kapusty napełnić farszem, nakładając go na początku liścia. Boki zawinąć do środka i dalej całość zwijać jak roladkę. Koniec liścia (część z ogonkiem) musi znajdować się na wierzchu, wtedy gołąbki uduszą się szybciej.
Gdybyśmy zawinęli je odwrotnie, wykorzystując naturalne wgłębienie jakie daje zakończenie liścia z ogonkiem, wtedy musimy dużo dłużej gotować potrawę, a zdarza się i tak, że pomimo bardzo długiego gotowania, kiedy wydaje nam się, że kapusta jest miękka, ta najgrubsza część zawinięta do środka nie jest dostatecznie miękka.
Moim zdaniem lepiej więc zawijać w ten właśnie sposób.

Gotowanie ziemniaków
Ziemniaki o żółtym miąższu gotują się dłużej niż białe odmiany.
Należy to wziąć pod uwagę podczas przygotowywania potraw.

Obieranie ogórków gruntowych
Ogórki gruntowe obiera się od jasnej strony do ciemnej, inaczej będą gorzkie.

Krojenie cykorii 
Cykorię kroimy zawsze wzdłuż liści, nigdy w poprzek, bo będzie gorzka. 

Jak ugotować kaszę gryczaną "babcinym" sposobem?
Chcąc ugotować kaszę gryczaną na sypko tradycyjnym sposobem trzeba zawsze wziąć 2 razy więcej wody niż kaszy, czyli np. 1 szklankę kaszy gryczanej gotujemy w 2 szklankach wody.
Surową kaszę należy wysypać na gęste sitko i przepłukać pod bieżącą wodą, osączyć i natychmiast wrzucić ją na osolony wrzątek w garnku, w którym będziemy gotować kaszę.
Do wody dodać odrobinę tłuszczu, aby dodatkowo zapobiec sklejaniu się ziaren (ja używam odrobiny masła lub kilka kropel oleju).
Kaszę należy gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. KONIECZNIE trzeba ją dokładnie przemieszać od czasu do czasu (ja to robię dość często), po to, by wszystkie ziarna zdążyły się rozkleić i równomiernie ugotować.
Kaszę gotujemy do momentu aż wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania, kiedy wody jest już mało, musimy pilnować garnka i mieszać od czasu do czasu kaszę, aby się nie przypaliła
Jeśli chcemy na 100% ugotować kaszę gryczaną, tak jak robiono to kiedyś, to dobrze jest jeszcze po zdjęciu garnka z ognia, owinąć go szczelnie gazetami i schować pod kołdrę, dokładnie go opatulając.
Zostawić tak garnek na jakiś czas, aby kasza doszła w cieple.
Tym sposobem najlepiej jest gotować kaszę jako dodatek do mięs i gulaszy, będzie idealnie sypka. Kiedy chcemy ugotować kaszę na kotlety, etap "pierzynowania" możemy pominąć.

Gotowanie ziemniaków w kwaśnych zupach
Pamiętajcie, że gotując wszystkie kwaśne zupy (ogórkowa, kapuśniak, żurek), należy wpierw wrzucić do garnka ziemniaki, a następnie, gdy ziemniaki się prawie ugotują, kwaśny dodatek, gdyż kwas spowalnia, a właściwie zatrzymuje proces gotowania.

Zastosowanie sody oczyszczonej
w kuchni:
  1. jako środek spulchniający do pieczenia ciast: dodajemy 5 g sody oczyszczonej na 500 g ciasta,
  2. jako środek usztywniający pianę z białek - wystarczy dodać szczyptę sody do ubijanych białek.
w domu:
  1. Soda oczyszczona świetnie eliminuje intensywne zapachy z deski do krojenia - wystarczy wypłukać deskę do krojenia w wodzie ze szczyptą sody, aby pozbyć się zapachu ryb czy mięsa.
  2. Dzięki sodzie pozbędziemy się też przykrych zapachów w lodówce wsypując 1 łyżkę stołową sody do małego pojemnika, który potem wstawiamy do lodówki.
  3. Przypalił nam się garnek? Nic nie szkodzi - gotując roztwór sody z wodą (1 łyżka sody oczyszczonej na 1 litr wody) pozbędziemy się spalenizny a także zaschniętych resztek jedzenia z patelni lub garnka.
  4. Dzięki sodzie nasze okna będą lśnić i błyszczeć - wystarczy umyć je mokrą gąbką ze szczyptą sody, po czym dokładnie spłukać wodą i wytrzeć okno do sucha miękką szmatką.
  5. Sodę możemy również zastosować jako naturalny, delikatny wybielacz do tkanin. W tym celu należy wymieszać sok z cytryny z 2-3 łyżkami sody oczyszczonej i tę mieszaninę dodać do prania.
  6. Dzięki sodzie pozbędziemy się tłustych plam ze sztucznych tkanin - wystarczy w tkaninę wetrzeć sodę oczyszczoną, pozostawić ją na plamie przez kwadrans, a następnie usunąć proszek i zaprać.  
Truskawki
Truskawki należy myć przed oderwaniem ogonków, gdyż inaczej nasiąkną bardzo wodą i stracą smak.

Mrożenie pierogów, kopytek i innych klusek
Kiedy przygotowuję pierogi czy inne kluski, z premedytacją zawsze robię ich dużo więcej, po czym nadmiar zamrażam.
Aby zamrozić pierogi czy kopytka tak, aby się nie skleiły w jedną całość należy:
pustą szufladę w zamrażalniku wyłożyć folią aluminiową, na którą rozkładamy pojedynczo zimne i dobrze osuszone z wody pierogi czy kluski. Następnie na warstwę pierogów/klusek kładziemy kolejny arkusz folii aluminiowej, a na folię kolejną warstwę pierogów i tak na przemian, póki nam się pierogi/kluski nie skończą. Dopiero po zamrożeniu pakujemy w woreczki. Z pewnością się nie skleją.  
W ten sposób zamrażam: pierogi, kopytka, kluski śląskie, kluski leniwe. Potem wystarczy je odgrzać w gotującej, lekko osolonej wodzie.

Jak odkamienić pralkę domowym sposobem?
1. do szufladki na proszek do prania wsypać opakowanie sody oczyszczonej.
2. Nastawić temperaturę prania na 40 C.
3. Nastawić czas prania na 30 minut.
4. Włączyć pustą pralkę, tak jakbyśmy robili normalne pranie.
5. Zabieg ten powtarzać raz w miesiącu.

Jak przygotować dobre ciasto ziemniaczane na knedle i kopytka?
Do przygotowania dobrego ciasta na knedle czy kopytka bardzo ważny jest wybór ziemniaków.
Nie wszystkie gatunki nadają się do zagniecenia ziemniaczanego ciasta - niektóre są bardzo lepkie i wodniste po ugotowaniu i przekręceniu przez maszynkę lub przepuszczenie przez praskę - z nich dobrego ciasta nie będzie.
Aby z takich ziemniaków zagnieść ciasto, należy dodać bardzo dużo mąki, bo inaczej lepi się ono do stolnicy, trudno je wyrobić i nie daje dobrze się zagnieść, a dzięki dużemu dodatkowi mąki ciasto często wychodzi zbyt twarde.
Na ciasto ziemniaczane najlepsze są gatunki mączyste o dużej zawartości skrobi.
Aby sprawdzić czy dany gatunek zawiera dużo skrobi, należy przekroić ziemniaka na pół i przytknąć do siebie połówki - jeśli będą się sklejać, to jest to odmiana o dużej zawartości skrobi.
Z moich obserwacji wynika, że ciasto udaje się z popularnych odmian o białym miąższu: irga i irys.
Na koniec jeszcze jedna uwaga.
Ziemniaki muszą być dobrze odparowane i suche, dlatego powinno się je ugotować poprzedniego dnia i pozostawić, po odparowaniu i ostudzeniu, bez przykrycia na całą noc w lodówce, aby dobrze wyschły - jest to stary sprawdzony sposób.
Kiedy próbowałam zrobić ciasto ze świeżo ugotowanych ziemniaków, nawet dobrze odparowanych, to nigdy mi się ono nie udało, bo było, mimo wszystko, zbyt wilgotne, dlatego wolę trzymać się babcinego sposobu i pozostawiać ziemniaki do porządnego obeschnięcia.
Pamiętajcie tylko o wyborze odpowiedniego gatunku ziemniaków.

Typy ziemniaków:
Z jakim typem kulinarnym ziemniaków mamy do czynienia i co możemy z nich przyrządzić, podpowiedzą nam oznaczenia na opakowaniu: 
A - gatunki wilgotne, o małej zawartości skrobi - dobre do przyrządzania sałatek ziemniaczanych
B - gatunki uniwersalne - do duszenia i gotowania o nie rozsypującym się i średnio zwięzłym miąższu
C - gatunki o dużej zawartości skrobi - są sypkie o jasnym miąższu. Świetnie nadają się do przyrządzania pyz i placków ziemniaczanych. 
D - ziemniaki pastewne

Pranie białych firanek
Gdy mamy silnie zabrudzone firanki, dobrze jest je wcześniej namoczyć w letniej wodzie z dodatkiem proszku do prania.
Po namoczeniu przekładamy je do pralki, dosypując do bębna proszek do prania białego oraz opakowanie proszku do pieczenia, który dodatkowo wybieli firanki.
Firanek nie można prać w zbyt ciepłej wodzie, gdyż podczas prania powstaną zagniecenia, których nie da się rozprasować.
Maksymalną temperaturą prania jest 40 C.
Po zakończeniu prania, od razu wyciągamy firanki z pralki i wieszamy na okno, tym sposobem unikniemy zagnieceń.  

Kupowanie rabarbaru
Rabarbar najlepiej kupować i spożywać do końca czerwca, po tym terminie wytwarzają się w nim szkodliwe dla organizmu toksyny.

Gotowanie starych ziemniaków
Aby polepszyć smak starych ziemniaków należy do gotujących się w garnku bulw dorzucić (jakiś czas przed końcem gotowania, tak, aby całość się trochę ze sobą pogotowała) gałązki koperku.

Śliwki w cieście
Dodając przekrojone na pół śliwki do ciasta, kładziemy je skórką na cieście, a przekrojoną (czyli wilgotną) częścią do wierzchu. Ten sposób ułożenia owoców zapobiega zbyt dużej (od wydzielanego przez śliwki soku) wilgotności ciasta i minimalizuje ryzyko niewyrośnięcia wypieku.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta