Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

9 czerwca 2018

Clafoutis z czereśniami

Clafoutis - nieskomplikowany deser francuski bazujący na cieście naleśnikowym.
Przepis zaczerpnęłam ze strony Ani Starmach.

Składniki: 
  • 400-500 g czereśni
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • 125 g mąki
  • 100 g cukru*
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Owoce umyć, pozbawić ogonków i wydrylować, a następnie wymieszać z połową cukru, po czym odstawić i zacząć przygotowywać ciasto.
Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.
Następnie wlać mleko, ponownie zmiksować, by połączyło się z ubitymi jajkami.
Do masy mleczno - jajecznej dosypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując, aby nie porobiły się grudki.
Formę do tarty (o średnicy 26 cm) wysmarować masłem.
Na dno naczynia rozłożyć zasypane cukrem czereśnie, a następnie zalać je przygotowanym ciastem.
Deser wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekać 35-40 minut (najlepiej piec do suchego patyczka).
Przed podaniem wierzch można posypać dodatkowo cukrem pudrem.

* Deser był przeraźliwie słodki jak na mój gust. Zdecydowanie zmniejszyłabym ilość cukru o połowę, wtedy wypiek zachowałby właściwe proporcje smakowe.



1 komentarz:

  1. fajnie wygląda, ja kiedyś robiłam ale mi lekki zakalec wyszedł :):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta