Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

24 marca 2018

Bawarska zapiekanka ze szpeclami



Szpecle to niezwykle popularne w Niemczech kluseczki. Przypominają nasze lane kluski.
Do ich przygotowania używa się specjalnych urządzeń, np. "hebla", czyli tarki do klusek.


Jednakże, jeżeli nie macie takiego urządzenia, z powodzeniem możecie użyć zwykłego durszlaka, jak to zrobiła Ania z bloga "Mops w kuchni", od której zaczerpnęłam ten przepis.
Kluseczki te mogą być samodzielnym daniem lub bazą do bawarskiej zapiekanki z dodatkiem wieprzowiny, wieprzowej kiełbasy oraz kiszonej kapusty, czyli składników typowych dla tradycyjnej kuchni niemieckiej.
Składniki sugerowałby, że danie będzie ciężkie, ale nic bardziej mylnego!
Zapiekanka mimo wielości produktów jest lekka, a tej lekkości dodają jej właśnie szpecle.

Składniki:
Na farsz do zapiekanki:
  • 400 g schabu środkowego
  • 1 kawałek wędzonej kiełabasy
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • sól 
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • olej do smażenia + do wysmarowania formy
Na szpecle:
  • 3 małe jajka
  • 250 g mąki
  • 125 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
SZPECLE
Do miski wlać mleko, wodę, wbić jajka, dosypać sól. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie stopniowo dodawać mąkę, miksując wszystko na gładką masę.
Gotowe ciasto ma mieć konsystencję śmietany lub gęstego ciasta naleśnikowego.
W dużym i dośc wysokim garnku zagotować wodę, osolić ją lekko.

Jeśli używacie durszlak
Na osolony wrzątek wylewać czterema partiami przez durszlak ciasto na szpecle, mieszając od razu przelane do wody ciasto łyżką, aby się nie zbiło w jedną wielką kluchę. 
Gotowe kluseczki wyławiać natychmiast po wypłynięciu na wierzch (mogą się gotować maksymalnie 1 minutę).
Każdą ugotowaną partię szpecli wykładać na sito, przelewając je zimną wodą.
Dzięki temu kluski się nie posklejają.

Jeśli używacie "hebel", czyli tarkę do klusek
Nie ma potrzeby gotowania klusek partiami. 
Wylewamy całość ciasta, przecieramy je za pomocą urządzenia i wyławiamy po chwili, gdy wypłyną na wierzch.
Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą, aby zapobiec sklejeniu.

FARSZ
Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić obydwa składniki i przesmażyć, a następnie ściągnąć z patelni.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, po czym dołożyć do niej odciśniętą kapustę kiszoną (można ją trochę pokroić wcześniej nożem, jeśli jest wyjątkowo długa) oraz posiekany szczypior.
Całość dusić kilka minut.
Podduszoną cebulę z kapustą wymieszać z obsmażonym schabem, kiełbasą i szpeclami, dosypując posiekaną natkę pietruszki.
Wymieszać całość, doprawiając farsz do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Jeśli kapusta jest bardzo słona, możemy zrezygnować z soli.
Formę, w której będziemy zapiekać potrawę, wysmarować olejem.
Przełożyć do niej składniki zapiekanki.
Jajka rozmieszać z mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Powstała masą zalać farsz w foremce.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekać przez 45 minut.

1 komentarz:

  1. fajna ta zapiekanka, a te kluseczki zawsze mi smakowały

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta