Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

4 lutego 2018

Pierogi srokate

Na blogu "Trzeci Talerz" można znaleźć wiele fantastycznych regionalnych potraw z Podkarpacia. Właśnie stamtąd pochodzą pierogi srokate. 
Nazwa pochodzi od srokatego, czyli dwukolorowego farszu i to właśnie nazwa zwróciła moją uwagę i zachęciła do wypróbowania przepisu.
Myślę, że pierogi srokate zasmakują każdemu smakoszowi.

Składniki:
Ciasto
  • 2,5 szkl mąki
  • 1 szkl gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg białego sera
  • sól
  • pieprz
Do okraszenia: kawałek boczku lub słoniny albo cebula.

Wykonanie:
Ciasto z podanych powyżej składników wykonać wg tej instrukcji.
Farsz:
Kapustę drobno kroimy*. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, by przykryła jego zawartość i gotujemy do miękkości. Jeśli zachodzi taka potrzeba uzupełniamy poziom wody w garnku, dolewając wrzątku podczas gotowania. 
Ugotowaną kapustę odcedzamy, studzimy, a następnie dokładnie odciskamy z wody.
Do kapusty dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg (można go też zmielić w maszynce do mięsa). Oba składniki dokładnie mieszamy, doprawiając je do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy i gotujemy pierogi zgodnie z instrukcją podaną w linku powyżej.
Ugotowane pierogi podajemy okraszone skwarkami z boczku lub słoniny albo, w wersji dla wegetarian, pokrojoną w drobną kostkę, zeszkloną na oleju cebulą.

*Kapustę można drobno posiekać przed gotowaniem albo już ugotowaną, ostudzoną i odciśniętą z nadmiaru płynu, zmielić w maszynce do mięsa. 
Gdy używamy do przygotowania farszu maszynki do mięsa, wtedy można w niej przemielić zarówno ugotowaną kapustę jak i twaróg.



10 komentarzy:

  1. Nabrałam na nie znowu ochoty, a właśnie robię pierogi z soczewicą i grzybami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi z soczewicą i grzybami - brzmi ciekawie. Czyżby nowy przepis dla mnie do wypróbowania?

      Usuń
  2. Ciekawy farsz - z pewnością wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierogi! Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajna nazwa! a i pierogi niczego sobie

    OdpowiedzUsuń
  5. Mieszkam w Rzeszowie, ale o takich takiej nazwie nie słyszałam. Jednak moja mama też robi na wigilię farsz kapuściano-twarogowy. Dziękuję, że mi o nich przypomniałaś. W weekend może się skuszę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo cieszę się, że mogłam Ci przypomnieć o tych jakże smacznych pierogach. Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta