Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

17 stycznia 2018

Karmuszka

Polacy nie Węgrzy, a swą zupę gulaszową mają. Ta zupa to "karmuszka" - gęsta i sycąca, w sam raz na zimowe chłody.
Przepis na nią dodała Ania z bloga "Mops w kuchni" w ramach trzeciej edycji akcji "Kuchnia krajów Słowiańskich".
Tak mnie zaintrygowała, że sama postanowiłam ją zrobić, tym bardziej, że zimno za oknem przywodzi na myśl talerz rozgrzewającej zimowej zupy.

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 40 dkg surowej szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 250 g białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 jasna część pora
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • śmietana 18 % do zaprawienia zupy wg uznania.
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy. 
Warzywa korzeniowe kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy. Por kroimy w półtalarki, a kapustę kroimy w większą kostkę.
Mięso również kroimy w kostkę, najlepiej o boku 1,5 cm.
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i ją przesmażyć. Po ok. 2 minutach do smażącej się cebuli, dorzucić warzywa korzeniowe.
Całość smażyć 5 minut, mieszając zawartość garnka.
Następnie dodać por i kapustę. Smażyć jeszcze chwilę.
W tym samym czasie, na patelni, obsmażyć na oleju mięso, wcześniej obtoczone w mące.
Podsmażone mięso dodać do warzyw w garnku. Do garnka dolać tyle wody, aby zakryła jego zawartość oraz wrzucić liść laurowy.
Dusić pod przykryciem aż wszystkie składniki będą miękkie.
W trakcie duszenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na kilka minut przed końcem gotowania dodać odcedzoną z zalewy fasolę z puszki i koncentrat pomidorowy.
Zupę podawać zabieloną śmietaną i posypaną posiekaną zieleniną.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta