Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

25 listopada 2017

Raggmunkar - szwedzkie placki zieminiaczane

Raggmunkar to bardzo popularne w Szwecji placki ziemniaczane, jadane z chęcią na co dzień. 
Tradycyjnie smaży się je na maśle, ja użyłam oleju.

Składniki (dla 2 osób):
  • 400 g ziemniaków
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Do podania:
  • 4 cienkie plasterki boczku
  • dżem z borówek

Wykonanie:
W misce rozmieszać mąkę z mlekiem i jajkiem, aż powstanie gładkie ciasto. 
Doprawić je do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubej tarce, a następnie odcisnąć w dłoniach nadmiar soku. 
Starte i odciśnięte ziemniaki dodać do ciasta.
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje ciasta, formując je w placki.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Na drugiej (suchej) patelni usmażyć na chrupko plastry boczku. Po usmażeniu osączyć je na papierowym ręczniku.
Raggmunkar podawać z boczkiem i dżemem z borówek.

Źródło: przepisyzpodrozy.pl

Przepis dodaję do akcji Mopsika "Kuchnia skandynawska 2017".

Kuchnia skandynawska 2017

4 komentarze:

  1. fajny przepis, tak z mlekiem to jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Byłam miło zaskoczona ich smakiem. I nie tylko ja. :)

      Usuń
  2. smażę podobne, ale nie wiedziałam, że mają swój rodowód w Szwecji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie muszę je kiedyś popełnić. Te dodatki są dla mnie super, bo jak wiesz mam "uczulenie" na placki z cukrem :) Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta