Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

21 listopada 2017

Podsumowanie akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2017"



Moi Drodzy!
Czas na podsumowanie akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2017".
Wiem, że od jej zakończenia minęło sporo czasu, ale nie samym internetem człowiek żyje i czasami codzienność absorbuje tak bardzo, że trudno wykroić chwilę na hobby.
Mam nadzieję, że wybaczycie mi tę zwłokę.
Jak powiada przysłowie "lepiej późno, niż wcale", zatem, nie tracąc już więcej czasu, zabieram się za podsumowanie.
W tegorocznej edycji znalazło się 49 przepisów.
Ogólnie nadesłano ich więcej, ale, niestety, nie wszystkie mogłam zaakceptować z powodów formalnych - w ten czy inny sposób nie spełniały wymogów akcji.
Tak jak w zeszłym roku, wśród Waszych propozycji, królowała kuchnia polska z regionem podkarpackim na czele.
Spośród pozostałych krajów słowiańskich niekwestionowanym liderem były kraje bałkańskie. 
Chyba tęsknota za słońcem spowodowała ten wysyp przepisów kuchni Słowian Południowych.
Jeśli chodzi o rodzaj potraw, to w tym roku postawiliście na zupy - wpisów z zupą w roli głównej było najwięcej ze wszystkich.
Najaktywniejszą blogerką była Mirabelka, która dodała do akcji aż 10 przepisów, za co serdecznie jej dziękuję.
Dziękuję też, oczywiście, pozostałym uczestnikom akcji za ich czas, pracę i serce włożone w tę wspólną kulinarną zabawę. Bez Was nie miałoby to najmniejszego sensu!!!
Mam tylko nadzieję, że bawiliście się równie dobrze jak ja poszukując słowiańskich przepisów do akcji i gotując na "słowiańską nutę".
Jeszcze raz Wam wszystkim pięknie dziękuję i pozdrawiam!
qualietta

CIASTA                                                                                      
Bakława (Bułgaria/Bałkany) - Bake with Ola
Drożdżówka z makiem i orzechami (Polska - Podkarpacie) - Trzeci Talerz
Słowackie ciasto z cukinią (Słowacja) - Smakołyki Angeli

CIASTA BEZ PIECZENIA
Chorwacka rolada kasztanowa (Chorwacja) - Smakołyki Angeli

DANIA MIĘSNE
Pljeskavica - bałkański grillowany kotlet (Bałkany - Serbia/Chorwacja/Bośnia i Hercegowina) - Kuchnia z wyrakiem
Zielone klopsiki w śmietanie (Polska - Wielkopolska) - Skarbnica Smaków

DANIA Z DROBIU
Kurczak po kijowsku (Ukraina) - Mirabelkowy blog

DANIA Z JAJ
Misz-masz - bułgarskie śniadanie (Bułgaria) - Mirabelkowy blog 

KANAPKOWE SMAROWIDŁA
Bałkański kajmak domowej roboty (Chorwacja) - Mirabelkowy blog
Urnebes (Serbia) - Kasia pichci - moja pasja gotowanie

KASZE
Hreczanyki (Polska - Podkarpacie) - Mirabelkowy blog
Kasza gryczana po gospodarsku (Polska - Podkarpacie) - Trzeci Talerz
Kasza gryczana z boczkiem i bryndzą (Czechy) - Skarbnica Smaków

KLUSKI
Cepeliny z serem (Polska - Podlasie) - Mirabelkowy blog
Kartacze z soczewicą (Polska - Podlasie) - Hajduczek naturalnie
Szare kluchy (Polska - Wielkopolska) - Hajduczek naturalnie

PIECZYWO I INNE SŁONE WYPIEKI
Burek z mięsem (Chorwacja i inne kraje bałkańskie) - Mirabelkowy blog 

PIEROGI
Pierogi "Oszukańce" (Polska - Podkarpacie) - Skarbnica Smaków
Pierogi ruskie (Polska - Podkarpacie) - Trzeci Talerz
Pierogi "Szwaby wiejskie" (Polska - Podkarpacie) - Trzeci Talerz
Pierogi z kaszą jaglaną (Polska - Mazowsze) - Skarbnica Smaków
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem (Polska - Podkarpacie) - Trzeci Talerz
Struklji - rolowane pierogi z serem (Słowenia/Chorwacja) - Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Struklji - ruskie zrolowane pierogi (Słowenia/Chorwacja) - 6 niebo - przy stole

PLACKI
Fuczki bieszczadzkie (Polska - Podkarpacie) - Kuchnia zakrapiana winem
Fuczki - placki z kiszonej kapusty (Polska - Podkarpacie) - Mirabelkowy Blog

POTRAWY JEDNOGARNKOWE
Flaki po warszawsku (Polska - Mazowsze) - Mirabelkowy blog
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (Polska - Podkarpacie) - Trzeci Talerz
Gulasz wołowy po czesku (Czechy) - Skarbnica Smaków
Gulasz z soczewicy (Bułgaria) - Mirabelkowy blog
Ser po tracku (Bułgaria) - Mirabelkowy blog
Śląska potrawka z wieprzowiną (Polska - Śląsk) - Skarbnica Smaków 

ZAPIEKANKI
Tarciuch (Polska - Polska Centralna - woj. łódzkie) - Weekendy w domu i ogrodzie
Żebroczka (Polska - Śląsk) - Kasia pichci - moja pasja gotowanie

ZESTAWY OBIADOWE
Poznańskie pyry z gzikiem (Polska - Wielkopolska) - yeschef.blog
Pyry z gzikiem (Polska - Wielkopolska) - Oka w rosole, czyli Kafka gotuje
Rolada, kluski śląskie i modra kapusta, czyli śląski obiad (Polska - Śląsk) - Kosą po talerzu
Vepřová pečeně s knedlíky a zelím (pieczeń wieprzowa z knedlikiem i zasmażaną kapustą - Czechy) - Skarbnica Smaków 
Wieprzowina z kapustą, w piwie i miodzie (Polska - Śląsk) - Skarbnica Smaków

ZUPY
Czeska zupa czosnkowa (Czechy) - Skarbnica Smaków
Czeska zupa z chleba (Czechy) - Mirabelkowy blog
Grudziądzka zupa z dyni (Polska - Kujawy) - Mops z kuchni
Grusconka - łowicka zupa gruszkowa (Polska - Polska Centralna) - Mops w kuchni
Juszka śląska (Polska - Śląsk) - Weekendy w domu i ogrodzie
Karmuszka (Warmia i Mazury, Lubelszczyzna, Podlasie) - Mops w kuchni
Kwaśnica (Polska - Małopolska - kuchnia góralska) - Kuchnia pełna serca...
Rosyjska zupa szczi (Rosja) - Kasia pichci - moja pasja gotowanie
Solianka (Rosja) - Kuchnia koloru blond
Tarator - chłodnik bułgarski z orzechami (Bułgaria) - am.art kolor i smak

Po garść innych słowiańskich przepisów, zapraszam do podsumowań minionych edycji:

Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015

Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016

2 komentarze:

  1. To my dziękujemy za tę wyjątkowo smaczną, słowiańską akcję kulinarną i oczekujemy na kolejne! Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały zbiór, liczy się jakość, a tutaj ona jest ;) Choć z mojej strony ilość miała być większa i w kolejnej edycji powinna taka być. Będę lepiej planować gotowanie, abym miała więcej przepisów w zanadrzu. Dzięki za super akcję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta