1 października 2017

Wieprzowina z kapustą, w piwie i miodzie

Wydawałoby się, że połączenie wieprzowiny, kapusty i klucha, to jedynie czeska specjalność, o czym może świadczyć słynne na cały świat danie vepřo knedlo zelo, tymczasem my na Śląsku możemy pochwalić się wieprzowiną z kapustą,  pieczoną w piwie i miodzie.

Składniki:
  • 1 kg schabu środkowego
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju 
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml piwa (u mnie jasne)

Wykonanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. 
Obsmażyć schab ze wszystkich stron. Zdjąć go z patelni i odstawić na bok.
Kapustę posiekać (jeśli kapusta jest bardzo, bardzo kwaśna, dobrze jest przepłukać ją wodą i odcisnąć).
Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć posiekaną kapustę wraz z nasionami kminku. 
Doprawić pieprzem (i ewentualnie solą, ale kapusta zazwyczaj jest słona, więc, moim zdaniem, sól jest zbędna).
Przesmażoną kapustę przełożyć do naczynia do zapiekania, w którym będziemy przyrządzać potrawę. Na kapuście ułożyć mięso, dodać liście laurowe, piwo i 2 łyżki miodu.
Całość dusić pod przykryciem przez 2,5 godziny w 150 C, podlewając w razie potrzeby wodą.
Na 20 minut przed końcem pieczenia, zwiększyć temperaturę do 180 C, zdjąć przykrycie, posmarować mięso glazurą robioną z jednej łyżeczki musztardy wymieszanej z łyżką miodu i zapiec na złoto. 
Tradycyjnie mięso to podaje się z kluskami ziemniaczanymi - u mnie z kluskami śląskimi.

Źródło: "Polska kuchnia regionalna - kuchnia śląska", wydawnictwo "Bellona".




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta