Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

13 października 2017

Śląska potrawka z wieprzowiną

W tegorocznej edycji akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich" jakoś szczególnie upodobałam sobie śląskie potrawy. Może dlatego, że kuchnia tego regionu jest syta, a pogoda za oknem skłania do tego, by zjeść coś solidniejszego.
Dziś proponuję potrawkę z wieprzowiny - proste, sycące danie, które, po przygotowaniu wszystkich składników, właściwie robi się samo.

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1/2 niedużego korzenia selera
  • 4 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 500 ml wywaru drobiowego lub warzywnego (można też użyć samą wodę)

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, oczyścić z oczek i pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, obsmażyć mięso (pozostałym olejem wysmarować głębokie naczynie do zapiekania, w którym będziemy przygotowywać potrawę).
Warzywa obrać. Marchew pokroić w talarki, selera zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach (ja starłam oba warzywa).
Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
W naczyniu ułożyć warstwowo ziemniaki (oprószyć je solą i pieprzem), mięso i starte jarzyny.
Dodać ziarna pieprzu i liście laurowe.
Całość zalać wywarem (lub wodą).
Wstawić do nagrzanego do 150 C piekarnika i dusić pod przykryciem przez 2 godziny.
Przed podaniem potrawę posypać posiekaną natką pietruszki.

Źródło: "Polska kuchnia regionalna - kuchnia śląska", wydawnictwo "Bellona".



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta