Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

12 października 2017

Kasza gryczana z boczkiem i bryndzą

W kuchni polskiej kaszę gryczaną podajemy zazwyczaj w towarzystwie sztuki mięsa, skąpaną w zawiesistym sosie.
Czesi mają na nią inny sposób - serwują ją ze skwarkami, z pokruszoną bryndzą posypaną posiekaną natką pietruszki.
Powiem tak - niebo w gębie, w prostocie siła! 
Danie nie składa się z żadnych wyszukanych składników, a całość jest rewelacyjna w smaku.
Oryginalnie w Czechach skwarki do tego dania wytapia się ze słoniny, ja idąc za radą Bartoldzika,  (od którego wzięłam ten przepis) zastąpiłam słoninę boczkiem.
Jest jeszcze bardziej smacznie i aromatycznie.

Składniki (dla dwóch osób):
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 150 g boczku
  • 150 g bryndzy (użyłam "Bryndzę podkarpacką w kostce) 
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Można ugotować kaszę w woreczkach, zgodnie z przepisem na opakowaniu lub sposobem tradycyjnym.
Jeśli gotujecie kaszę tradycyjnym sposobem wody musi być dwa razy więcej niż kaszy, czyli na szklankę kaszy, bierzemy dwie szklanki wody. Dodajemy do garnka z kaszą łyżeczkę masła, wtedy ziarenka nie będą się kleić.

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na gorącą  patelnię i wytopić z niego skwarki.
Na patelnię z boczkiem przecisnąć przez praskę obrane ząbki czosnku, smażyć chwilę, aż czosnek się zeszkli.
Dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Wymieszać.
Przesmażyć całość przez chwilę, a następnie dodać bryndzę i smażyć póki ser się nie rozpuści.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.




2 komentarze:

  1. Czy zaskoczę Cię jeśli napiszę, że właśnie kończę opracowywać przepis z kaszą gryczaną i boczkiem? :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta