Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

26 września 2017

Zielone klopsiki w śmietanie

Jesień na dobre się już u nas rozgościła, a ja z tęsknoty za wiosną przygotowałam, w ramach wspólnego słowiańskiego gotowania z Mirabelką i Mopsikiem, zielone wielkopolskie klopsiki.

Składniki:
Klopsiki
  • 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowo-drobiowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól
  • czarny pieprz
  • pieprz ziołowy
  • mleko do namoczenia bułki
Sos
  • 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • 3-4 gałązki mięty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz

Wykonanie:
Klopsiki
Namoczyć kajzerkę w mleku. Miękką dokładnie odcisnąć i dodać do mielonego mięsa.
Wbić jajko, wsypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i przyprawy do smaku.
Wyrobić mięso, aby wszystkie składniki wymieszały się dokładnie.
Z powstałej masy lekko zwilżonymi dłońmi formować klopsiki trochę większe od orzecha włoskiego.
Każdy klopsik obtaczać w pozostałej mące ziemniaczanej.
Gotować 20 minut w gorącym bulionie, po czym wyjąć je z płynu i trzymać pod przykryciem, aby nie ostygły.
Sos:
Zieleninę zmiksować blenderem ze śmietaną. Masę dodać do bulionu.
Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny; podgrzać sos, wkładając do niego klopsiki.

Oryginalnie podaje się je z kluskami ziemniaczanymi, ja podałam je z kaszą pęczak, która moim zdaniem lepiej pasuje do tego typu dania.

Źródło: Polska Kuchnia Regionalna - Kuchnia wielkopolska, wydawnictwo "Bellona".





4 komentarze:

  1. hmmm z estragonem może być ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ładnie wygląda to danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow. Świetne są, ten kolorek na pewno zaskoczy każdego. Muszę je zrobić u siebie. Odkrywamy polską kuchnię na nowo ;) Dziękuję za wspólne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta