Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

17 września 2017

Vepřová pečeně s knedlíky a zelím

Tegoroczną edycję "Kuchni Krajów Słowiańskich" rozpoczynam od dania naszych południowych sąsiadów.
Vepřo knedlo zelo, jak się potocznie nazywa tę potrawę to kwintesencja czeskiej kuchni.
Jedno z narodowych dań serwowane w całych Czechach, zarówno w restauracjach jak i w domach prywatnych. 
W jego skład wchodzi pieczeń wieprzowa skąpana w aromatycznym sosie, knedlik (a jakże! Czy ktoś jest w stanie wyobrazić sobie kuchnię czeską bez knedlika?) oraz zasmażana kapusta.
Całość tworzy przepyszne zestawienie.

Składniki:

Pieczeń wieprzowa
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 - 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 4 - 5 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • mielona słodka papryka
  • mielony kminek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Karkówkę natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką oraz oprószyć mielonym kminkiem (ja kminku nie użyłam dużo, ze względu na jego intensywny i charakterystyczny smak).
W przyprawione mięso wetrzeć miazgę czosnkową.
Mięso odstawić na bok.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec mięso, wsypać pokrojoną cebulę. 
Ułożyć na niej doprawioną karkówkę. Wlać wodę, podłożyć smalec. 
Naczynie z mięsem wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec pod przykryciem ok. 2 godz., uzupełniając w razie potrzeby wodę.
Podczas pieczenia co jakiś czas polewać mięso wytworzonym płynem.
Jakieś 20 minut przed końcem pieczenia, zdjąć przykrywkę, aby pieczeń się zrumieniła.
Upieczone mięso wyjąć z brytfanki, zawinąć w folię aluminiową i pozostawić, aby odpoczęło. 
Naczynie z pozostałym z pieczenia sosem postawić na palniku kuchenki.  
Sos zaprawić łyżką mąki, mieszając, aby nie porobiły się grudki.
Następnie powstałą masę rozrzedzić nieco wodą, by powstał gładki sos do mięsa. 
Doprawić do smaku. 
Doprowadzić do wrzenia i gotować, przez kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Podczas gotowania mieszać dość często sos, aby się nie przypalił. 

Knedlik 
  • 500 g mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
  • 1 szkl letniego mleka
  • 2 kajzerki z poprzedniego dnia (najlepsze są lekko czerstwe, ale nie suche, ponieważ trzeba je pokroić)
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
  • szczypta soli
  • odrobina oleju (opcjonalnie)

Wykonanie:
Kajzerki pokroić w kostkę i zrumienić na suchej teflonowej patelni, uważając, aby ich nie spalić.
Można na patelnię wylać odrobinkę oleju i dopiero wtedy smażyć grzanki. 
Pamiętać o mieszaniu, aby pieczywo równo się zrumieniło.
Gotowe grzanki przestudzić.
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, wkruszyć świeże drożdże.
Jajko roztrzepać z mlekiem i tę mieszankę dolać do składników w misce.
Drewnianą łyżką wyrobić gładkie ciasto, dodać grzanki. Ciasto ponownie zarobić wciskając grzanki do środka.
Miskę z ciastem przykryć ścierką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia (w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu) na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich uformować walec grubości 6 - 8 cm.
Gotowe "szyszki", jak je nazywają Czesi, wrzucać na osolony wrzątek i gotować 18 - 20 minut, przekręcając knedla co parę minut "na drugą stronę", aby równomiernie się ugotował. 
Gotowego knedlika wyłowić z wody. Nakłuć go widelcem w kilku miejscach, aby wyszła z niego para.
Knedlika podawać pokrojonego w plastry.

Zasmażana kapusta
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • mielony kminek
  • woda
  • smalec do smażenia

Wykonanie:
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. 
W garnku o grubym dnie, w którym będziemy dusić kapustę, rozgrzać nieco smalcu.
Na gorący tłuszcz wrzucić boczek, a po dłuższej chwili, kiedy boczek się leciutko zezłoci, cebulę.
Smażyć całość, aż cebula będzie szklista, a boczek się przyrumieni.
Kapustę odcisnąć, sok zachować. Odciśniętą kapustę przepłukać wodą, bardzo dokładnie odcisnąć, posiekać i dorzucić do boczku z cebulą. 
Dolać tyle wody, by zawartość garnka była przykryta. Dorzucić listek i ziele angielskie.
Kapustę dusić pod przykryciem do miękkości.
Doprawić ją do smaku cukrem i pieprzem oraz ewentualnie solą i zachowanym sokiem kapuścianym.
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Zaprawić nią uduszoną kapustę, wymieszać i chwilę pogotować.




Knedlo vepro zelo przygotowałam na czeski obiad, który zaserwowałam gościom.
Wszyscy byli zachwyceni! Zarówno tym zestawem, jak i zupą czosnkową, na którą przepis podam wkrótce.

Przygotowując danie korzystałam z tego filmu i przepisu Wyraczynki 


7 komentarzy:

  1. ale super danie! Zjadłabym sobie takie obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam!!! Wszyscy zakochali się w nim od pierwszego kęsa, a ja już na stałe ten zestaw wpisałam w domowe menu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam, jak mi opowiadałaś o tym obiedzie. Zjadłabym taki obiadek. Przyjedziesz do mnie? ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! To ja wsiadam w "P4", a Ty w tym czasie leć do sklepu po produkty :)

      Usuń
  4. Solidny obiad! Apetyczny. Mój mąż już by jadł :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta