Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

2 września 2017

Ciasto z cukinii

Sezon na cukinię trwa.
Zazwyczaj wykorzystuję ją przygotowując wytrawne potrawy lecz warzywo to świetnie sprawdza się również w słodkich wypiekach, czego dowodem jest poniższe ciasto.
Ciacho posiada same zalety - jest łatwe i szybkie do zrobienia, a do tego bardzo smaczne - puszyste i wilgotne, dzięki czemu zachowuje świeżość.
Ale nie łudźcie się, że długo postoi, ponieważ znika w oka mgnieniu.

Składniki (na keksówkę):
  • 2 szkl obranej i pozbawionej pestek cukinii startej na tarce "drobne łezki" 
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 szkl cukru 
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szkl oleju

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z sodą i kakao - zmiksować (masa będzie bardzo gęsta).
Dolać olej, miksować aż całość uzyska jednolitą konsystencję.
Dodać cukinię (cukinię lekko odcisnąć z soku) , wymieszać łyżką.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Wylać ciasto do foremki.
Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec do suchego patyczka (u mnie w piekarniku gazowym godzinę). 

Przepis na nie znalazłam gdzieś w internecie, już nie pamiętam gdzie.



3 komentarze:

  1. ja już chyba ze dwa lata zabieram się za podobne ciasto. Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w tym sezonie cukiniowe piekłam już kilka razy ;) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je piekłam już dwa razy i mam ochotę upiec trzeci raz :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta