Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

8 lipca 2017

Najprostszy sernik bez spodu

Przepis na ten prosty sernik znalazłam tutaj.
Nie wymaga on żadnych skomplikowanych czynności, jedynie trzeba zarezerwować nieco czasu na jego pieczenie.

Składniki:
  • 1 kg serka w wiaderku
  • 2/3 kostki masła
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • esencja waniliowa

Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 180 C i pozostawić, by się nagrzewał.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 
Do masy maślanej wbijać po jednym jajku, ucierając dokładnie całość po każdej wbitej sztuce.
Po dodaniu wszystkich jajek, stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. 
Następnie dosypać oba rodzaje mąki i wlać esencję waniliową.
Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę serową wlać do formy.
Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 C.
Sernik piec w 150 C przez 1,5 godziny*
Upieczony sernik studzimy w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, ewentualnie przy lekko uchylonych drzwiczkach. Ciasto pozostawiamy w piecyku, aż całkowicie wystygnie.  

*Piekłam w piekarniku gazowym. Sernik się upiekł, lecz był blady, zdecydowanie przydałoby mu się dłużej posiedzieć w piecyku. 



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta