Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

18 kwietnia 2017

Zupa pieczarkowa II

Przepis na zupę pieczarkową już był na blogu.
Teraz czas na wersję zupy z ziemniakami i smażoną cebulką, którą podpatrzyłam u Elexis.

Składniki:
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 300 g pieczarek
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • śmietana do zabielenia zupy

Wykonanie:
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Ząbek czosnku pozbawiamy łupinki i przeciskamy przez praskę.
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę, a po jakimś czasie przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchew oraz plasterki pieczarek. 
Smażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie zawartość garnka zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków.
Przed podaniem zabielamy zupę śmietaną i posypujemy koperkiem. 


Pieczarkowy Tydzień 2017Pieczarkowy Tydzień 2017


2 komentarze:

  1. bardzo lubię pieczarkową, a dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ta pieczarkowa :) Witam Cię w kolejnej edycji akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta