Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

10 marca 2017

Bryndzové halušky - Słowackie haluszki z bryndzą

Haluszki to klasyczne danie słowackiej kuchni, jedno z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejsze.
Haluszki dla Słowaków są tym, czym jest pizza dla Włochów - po prostu bez nich nie wyobrażają sobie rodzimej kuchni. Są tak ważne, że w miejscowości Turecká co roku organizuje się światowy konkurs w ich gotowaniu i jedzeniu.
Haluszkowe ciasto na bazie startych ziemniaków  przypomina nieco te na nasze swojskie przecieruchy, jednakże obydwa rodzaje klusek różnią się wielkością i kształtem.
O ile przecieruchy formujemy za pomocą łyżki (tak jak kluski łyżką kładzione), o tyle do przyrządzenia haluszków potrzebujemy specjalnego sitka*, które bez problemu można dostać w Polsce - czy to w internecie, czy też w dobrze zaopatrzonych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.
Gorąco zachęcam do zakupu tegoż urządzenia. Dzięki niemu, będziecie mogli przyrządzać także inne rodzaje klusek, np. węgierskie galuszki.


Składniki:
  • 600 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu)
  • 250 g mąki krupczatki (można też użyć pół na pół krupczatki i zwykłej mąki pszennej) - ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków i wielkości jajka - może być jej trochę więcej lub mniej
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiej bryndzy (ja użyłam "Bryndzę podkarpacką" w kostce, tylko taka była dostępna)
  • słonina do przygotowania skwarek (najlepiej wędzona)
  • sól

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach na miazgę (tak jak na placki ziemniaczane).
Do ziemniaków wbić jajko, lekko osolić, wymieszać. 
Następnie dosypać mąkę i wszystko wymieszać na jednolitą masę.
W dużym garnku wstawić wodę, posolić i kiedy zawrze z pomocą sitka do haluszek, wrzucać je na wrzątek.
Po wypłynięciu klusek na wierzch gotować je 1-2 minuty, nie dopuszczając do rozgotowania.
Ugotowane kluseczki wyjąć z wody, gorące rozłożyć na talerze i posypać pokruszoną bryndzą. 
Wymieszać, aby ser się rozpuścił. 
Przed podaniem posypać je skwarkami wtopionymi ze słoniny.

Wielbicielom bryndzy polecam również słowackie bryndzové pirohy




* Sitko do haluszek

3 komentarze:

  1. Super tarka! Super haluszki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jej zakup, bardzo ułatwia życie. Ponoć jeszcze lepsze jest sitko do haluszek w postaci nakładki na garnek.

      Usuń
  2. takie dania mogłabym jeść i jeść

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta