Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

21 stycznia 2017

Empanadas

Empanadas to tradycyjne hiszpańskie pierożki, niezwykle popularne także w Ameryce Południowej (chyba nie powinno to nikogo dziwić), w szczególności w Argentynie i Chile.
Przepis na empanadas, które prezentuję poniżej, zaczerpnęłam z książki M.E. Halbańskiego "Potrawy z czterech stron świata", z rozdziału obejmującego Amerykę Środkową i Południową.

Składniki:
Ciasto
  • 1 kg mąki
  • 250 g smalcu
  • 3/4 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
Farsz
  • 700 g mielonej wołowiny
  • 3/4 szkl rosołu
  • 2 cebule
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g mąki
  • 60 g smalcu
  • 50 g rodzynek
  • kilka oliwek bez pestek
  • mielony kminek
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • 1 jajko rozkłócone z łyżeczką wody do smarowania pierożków

Wykonanie:
Z mąki, tłuszczu, jajek, żółtka oraz mleka i łyżeczki soli zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i pozostawić w lodówce przez godzinę, aby się schłodziło.
Przygotować farsz:
Z mąki i 30 g smalcu przyrządzić jasną zasmażkę. Stopniowo dolewać zimny rosół i rozprowadzić go, aż powstanie gładki, gęsty sos.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, a następnie zeszklić na patelni na pozostałym smalcu, dodając sól, pieprz oraz kminek.
Zmieloną wołowinę wraz z zeszkloną cebulą dodać do sosu. Całość lekko przesmażyć.
Zdjąć patelnię z ognia. Do masy mięsnej dodać pokrojone oliwki, rodzynki i obrane i pokrojone w kostkę jajka na twardo.
Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wykrawać kółka, na każdym z nich położyć farsz i zlepiać brzegi, zwilżając je wodą. Nadawać pierożkom kształt półksiężyca.  
Piec empanadas w 180 - 200 C ok. pół godziny, aż będą rumiane.




1 komentarz:

  1. już chyba ze 2 lata sie za nie zabieram; muszę w końcu zrobić

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta