Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

9 grudnia 2016

Najprostsza zupa - krem z dyni

Słońca za oknem brak, więc by rozświetlić sobie ponure dni, proponuję ugotować zupę z dyni.
Jej słoneczny kolor od razu poprawi nam nastrój.

Składniki:
  • 1 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych wraz z pestkami)
  • 3 marchwie (w tym jedna bardzo duża)
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • mielony imbir
  • mielona kurkuma
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 1 litr wody (może być trochę więcej, jeśli lubicie rzadsze zupy. Moja wyszła gęsta)
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę, oprócz ząbków czosnku, które będziemy przeciskać przez praskę.
W dużym garnku rozgrzać olej. 
Na gorący tłuszcz wrzucić marchew, pietruszkę oraz selera. Smażyć mieszając od czasu do czasu.
kiedy warzywa nieco zmiękną dorzucić cebulę i smażyć dalej, nie zapominając o mieszaniu.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać ziemniaki, a po krótkim czasie dynię.
Kiedy dynia trochę zmięknie, przecisnąć do garnka obrane ząbki czosnku.
Smażyć chwilę, póki czosnek nie zacznie pachnieć, wtedy dolać wodę, przykryć garnek i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu z 30-40 minut (wszystkie warzywa muszą być miękkie).
Gotową zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową oraz imbirem (gdzieś wyczytałam, że nie wolno przesadzać z imbirem, gdyż, gdy dodamy go za dużo, potrawa nabiera smaku...mydła).
Zmiksować blenderem na gładką masę.
Podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki.



2 komentarze:

  1. zupa bardzo słoneczna, i musi byc pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię zimą zupę dyniową :) Wolę ją nawet zimą niż jesienią, bo świetnie rozgrzewa, zwłaszcza jeśli jest w niej tyle przypraw, co u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta