Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

6 listopada 2016

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Jesienią jabłka są najsmaczniejsze, to wtedy na naszych stołach królują jabłeczniki i szarlotki.
Nic w tym dziwnego, bo nie wykorzystać tego czasu na przygotowanie czegoś z jabłkiem w roli głównej to kulinarny grzech.
I mnie jesień skusiła jabłkiem, postanowiłam usmażyć drożdżowe racuchy z jego dodatkiem. 
Czyż może być coś lepszego na śniadanie w pochmurny listopadowy poranek?

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, muszą mieć temperaturę pokojową.

Składniki na 12-14 racuchów:
  • 250 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 kostki drożdży (o wadze 100 g)
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 50 g masła
  • 2 średnie jabłka
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Mleko zagrzać w garnuszku, aby było letnie. Wsypać do niego cukier puder oraz wkruszyć drożdże.
Całość dokładnie rozmieszać i pozostawić na kilka, kilkanaście minut w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu, niech zaczyn popracuje i podrośnie.
Masło rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia.
Mąkę przesiać przez sito do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w mniejsze cząstki, a następnie każdą cząstkę w plasterki.
Gdy zaczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, wbić jajko i wlać rozpuszczone i przestudzone masło.
Zawartość miski wymieszać, aby powstało ciasto.  Ciasto ubijać łyżką (tak jak na kluski łyżką kładzione), aby je napowietrzyć i przy okazji rozbić grudki z mąki. 
Kiedy będzie już gładkie, dodać do niego cząstki jabłek, wymieszać i odstawić  na kwadrans, aby podrosło.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką stołową kłaść porcje ciasta na gorący tłuszcz. Smażyć racuchy na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podawać posmarowane dżemem lub oprószone cukrem pudrem.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta