Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

11 listopada 2016

Jabłka duszone do słoików

Jesienią duszę jabłka i zamykam je w słoikach - tak przyrządzone wykorzystuję do szarlotki (np. tej) lub jako nadzienie do naleśników. Doskonale się też sprawdzają jako "dżem" na kanapki.

Składniki*:
  • 3 kg jabłek,
  • 1,5 -2 szkl cukru,
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 szkl wody (ilość wody zależy od soczystości jabłek)

Wykonanie:
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłka najlepiej jest przygotowywać w lateksowych rękawiczkach, aby uchronić dłonie przed zabarwieniem na brązowo.
Starte owoce przełożyć do dużego garnka (najlepiej o grubym dnie), podlać je wodą i dusić na małym ogniu póki się nie rozpadną i nie będą miękkie.
Gdyby zaszła taka potrzeba, owoce w garnku należy podlać wodą podczas duszenia. Ilość wody jest zależna również od soczystości owoców.
Masa nie może być ani zbyt sucha, bo zacznie przywierać zanim się udusi, ani zbyt wodnista, bo wtedy trzeba będzie ją dłużej gotować, aby odparować przecier.
Podczas duszenia zawartość garnka należy często mieszać, aby się nie przypaliła.
Kiedy jabłka będą już miękkie dosypać cynamon i cukier**, bardzo dokładnie wszystko wymieszać i dusić jeszcze kilka minut, często mieszając, aby cukier się rozpuścił i połączył z całością.
Wrzący przecier nakładać do czystych, wyparzonych i suchych słoików.
Wycierać brzeg słoika papierowym ręcznikiem i natychmiast dokładnie i mocno zakręcić słoik, po czym odwrócić go do góry dnem i w takiej pozycji pozostawić do wystygnięcia.

*Z podanych w przepisie proporcji, wychodzi tyle słoików, ile widać na zdjęciu , czyli 1 słoik 1 l, jeden słoik 0,5 l oraz trzy słoiczki ok. 200 g. 

** Cukier dodaję właściwie na sam koniec duszenia, ponieważ słodki przecier łatwiej się przypala i przywiera do dna garnka.



2 komentarze:

  1. tez robie jak mam nadmiar jabłek w ogrodzie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mus jabłkowy to świetny pomysł na zagospodarowanie nadmiaru jabłek, jest prosty w przygotowaniu i ma wiele zastosowań w kuchni. Robię właściwie w takim sam sposób, ale kiedyś czytałam, że warto ścierać jabłka pojedynczo i od razu wrzucać do gotującej się wody. Dzięki temu nie zdążą zbrązowieć i mus zachowa ładny, jasnożółty kolor. Można też wymieszać mus z niewielkimi kawałkami jabłek, dzięki temu owoce będą bardziej wyczuwalne w szarlotce. Jednak bez względu na sposób przygotowania, jedno jest pewne – mus jabłkowy przydaje się w każdej kuchni: ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta