Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

15 października 2016

Zupa marchewkowa

Ani się obejrzałam, a już minął miesiąc wspólnego gotowania - dziś ostatni dzień akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016". 
Na zakończenie proponuję polski akcent - przepis na zupę marchewkową zaczerpnięty z książki Anny Wojciechowskiej "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka".

Składniki:
  • 1,5 l wody (6 szkl)
  • 3 duże skrzydełka z kurczaka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg dkg marchwi
  • 1/2 pora
  • 1/2 niedużego selera
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki do posypania
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
W garnku nastawić wodę ze skrzydełkami kurczaka, gdy woda się zagotuje, zawartość garnka posolić do smaku.
Obrać pietruszkę oraz seler, oczyścić por i kiedy skrzydełka będą półmiękkie wrzucić warzywa do wywaru mięsnego.
Następnie obrać marchew, pokroić ją w cienkie plasterki i dodać do garnka, po czym obrać i pokroić w kostkę ziemniaki.
Kiedy marchew będzie półmiękka, dołożyć do garnka ziemniaki i gotować póki ziemniaki nie będą miękkie.
Na kilka minut przed końcem gotowania doprawić zupę do smaku pieprzem i cukrem, aby uzyskać pikantno-słodki smak.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta