Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

1 października 2016

Plyndze z cukinią i koperkiem

W gwarze poznańskiej plyndze, to placki ziemniaczane. Te tutaj zawierają jeszcze w swym składzie cukinię i pachną koperkiem.

Składniki:
  • 400 g ziemniaków
  • średnia cukinia
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pozostawić ze skórką.
Zetrzeć warzywa na tarce o najgrubszych oczkach, po czym pozostawić na sicie na ok. pół godziny, aby obciekły z soku.
Do masy warzywnej wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz tartą  bułkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dosypać koperek i wszystko bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz kłaść łyżką stołową porcje ciasta, formując plyndze.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Źródło: "Polska kuchnia regionalna - kuchnia wielkopolska"



Kuchnia krajów słowiańskich 2016

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta