Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

6 października 2016

Galuszki



Węgierskie "Galuszki" przypominają nasze kluski łyżką kładzione, jednakże są od nich mniejsze.
Te drobne kluseczki są doskonałym dodatkiem do paprykarza czy pörköltu, gdyż wyśmienicie komponują się z wszelkimi sosami.
Tradycyjnie przygotowuje się je odkrawając z całości ciasta maleńkie kawałki, wrzucane partiami na gotujący się osolony wrzątek.
Można też sobie ułatwić życie i kupić takie oto urządzenie (lub też specjalne sitko do przecierania nakładane na garnek jak pokrywka) i za jego pomocą przyrządzać węgierskie galuszki, niemieckie szpecle czy też słowackie haluszki. 





Składniki (dla 4 -5 osób):
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g smalcu
  • woda

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dosypać sól i  wlewać powoli, cały czas mieszając, tyle zimnej wody, by powstało dające się uformować w kluski gładkie ciasto.
Mieszać je tak długo, aż powstaną pęcherzyki powietrza i zacznie odchodzić od ścianek miski.
Odstawić na kilka minut, aby odpoczęło.
W tym czasie nalać wodę do dużego ale szerokiego i płaskiego rondla. Osolić lekko i zagotować.
Na wrzątek kłaść drobne kluseczki łyżką lub przecierać je za pomocą jednego z opisanych powyżej urządzeń.
Kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez chwilę -  jakieś 1-2 minuty.
W międzyczasie rozpuścić na patelni smalec. 
Płynny przelać do naczynia (np. szklanej miski), do którego przełożymy ugotowane kluski.   
Ugotowane galuszki odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, a następnie przesypać do naczynia z płynnym smalcem. Wymieszać, aby się nie posklejały. 
Podawać jako dodatek do wszelkich dań z sosem.

Źródło: Tadeusz Olszański "Nobel dla papryki"

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta