Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

17 września 2016

Zielona zupa wielkopolska

Zupa ugotowana na bazie zielonych warzyw, w jej skład wchodzą: bób, kapusta włoska, cebula i por. By jeszcze bardziej ją zazielenić, dodałam od siebie posiekaną natkę pietruszki.
Przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia regionalna - kuchnia wielkopolska".

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka średniej wielkości
  • 2 cebulki dymki
  • 100 g pora
  • 3 liście kapusty włoskiej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g bobu (miałam mrożony)
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • po 5-6 ziaren czarnego i białego pieprzu
  • szczypta ostrej papryki w proszku (dałam więcej, aby zupa nabrała pikantności)
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 50 ml maślanki
  • posiekana natka pietruszki do posypania wierzchu (dodałam od siebie)

Wykonanie:
Umyte mięso oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
Pora i cebulki pokroić w talarki.
Liście kapusty pokroić w cienkie paski.
W garnku rozgrzać oba rodzaje tłuszczu, wrzucić mięso, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone cebule, pora i tymianek. Całość podsmażyć, aż warzywa staną się szkliste. Na minutę przed końcem smażenia, przecisnąć przez praskę do garnka ząbki czosnku.
Wlać 2 l wody (ja dałam 1,5 l), dodać kapustę i bób, liście laurowe oraz ziarna pieprzu.
Zupę gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem 35 minut (a nawet dłużej, jeśli jest taka potrzeba - mój bób był jeszcze nieugotowany po tym czasie).
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku, sokiem z cytryny oraz maślanką. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta