Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

15 września 2016

Ɖuveč

Moi Drodzy!
  Kalendarz wskazuje 15. 09., tak więc rozpoczynam akcję "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016". 
Na początek proponuję Ɖuveč - rodzaj gulaszu popularnego na całych Bałkanach.
  W zależności od kraju wersja tej potrawy może nieco różnić się od siebie.
Tym, co jest wspólne dla wszystkich odmian, to to, że jest to danie jednogarnkowe na bazie warzyw, z dodatkiem ryżu lub ziemniaków oraz pierwotnie mięsa, choć obecnie spotyka się wersje wegetariańskie.
Również użyty gatunek mięsa, może być różny w zależności od kraju przygotowywania.
Ja swój đuveč ugotowałam według przepisu zamieszczonego w książce z serii "Podróże kulinarne" - "Kuchnia serbska - tradycje, smaki, potrawy", choć i tak zmuszona byłam zastąpić występującą w oryginale łopatkę jagnięcą, swojską wieprzowiną.

Danie to należy zapiekać w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.



Składniki: (dla 4 osób)

  • 1/4 kg łopatki wieprzowej
  • 1 mała cukinia (dodałam od siebie)
  • 1 mały bakłażan
  • ok. 1/2 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 papryki różnokolorowe - najlepiej jedna czerwona, jedna żółta i jedna zielona (u mnie niestety tylko czerwona)
  • 1/2 szkl ryżu* 
  • 1/2 szkl wody
  • sól
  • pieprz
  • olej 
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bakłażana oraz cukinię pokroić w kostkę (pozostawić skórkę). Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a następnie w paski. Pomidory pokroić w plastry (usuwając szypułkę), posypać je solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. 
Dodać cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać bakłażana wraz z cukinią i papryką. Całość chwilę przesmażyć. Doprawić do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, rozłożyć na dnie połowę pomidorów. 
Na pomidory wyłożyć warstwę mięsno-warzywną, potem ryż. Na wierzch położyć pozostałe plastry pomidorów.
Całość zalać gorącą wodą** i pokropić olejem. 
Naczynie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem przez 2 godz w 180 C


* Po czasie pieczenia podanym w przepisie, miękkość ryżu dawała nieco do życzenia, dlatego proponuję do przygotowania zapiekanki użyć ryżu parabolicznego. 

** Dobrze podczas pieczenia sprawdzić ilość płynu w potrawie i jeśli zapiekanka byłaby zbyt sucha, po prostu dolać trochę gorącej wody. Bywa z tym różnie, zależy też od soczystości warzyw. 




Przepis bierze udział w dwóch akcjach:

Pora na pomidora!Kuchnia krajów słowiańskich 2016

5 komentarzy:

  1. Czyli, wystarczy w takim naczyniu poukładać warstwami wszystkie składniki, zalać wodą i wstawić do piekarnika? Lubię takie zapiekane. Wszystkie smaki się mieszają. Ależ to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam wpis i teraz wszystko wiadomo.

      Usuń
  2. Bardzo zaintrygował mnie Twój przepis. Chętnie go wypróbuję, ale... przydałoby się kilka wskazówek, np. kolejność warstw, czy cukinia i bakłażan mają być wstępnie posolone itp :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez nieuwagę opublikowałam niedokończony wpis - bez sposobu wykonania. Nawet nie zauważyłam pomyłki. Już się poprawiłam, teraz powinno być dobrze.

      Usuń
  3. ciekawy przepis; na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta