Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

19 sierpnia 2016

Wieprzowina po czesku

Dania przyprawione papryką kojarzą się nam z kuchnią węgierską i słusznie. 
W kuchni czeskiej również ich nie brakuje, wszak oba kraje wchodziły w skład Austro-Węgier. co nie pozostało bez wpływu na kuchnie państw tej wielonarodowej Monarchii.
Przepis zaczerpnęłam z blogu Bartoldzika, który do przyrządzenia tego dania użył polędwiczkę wieprzową i przygotował z niej gulasz. 
Ja wykorzystałam biodrówkę wieprzową pokrojoną plastry (tak jak na kotlety schabowe), która bardzo dobrze nadaje się do duszenia.

Składniki: (na 2 porcje)
  • 2 plastry biodrówki wieprzowej (o szerokości 1 cm)
  • 2 cebule
  • 8 dużych pieczarek (w oryginale 4 duże pieczarki i 4 świeże grzyby leśne)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szkl wody
  • 100 ml śmietany 18 % (pół małego opakowania)
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia (możemy zastąpić olejem, choć to zapewne nie będzie w czeskim stylu)

Wykonanie:
Mięso posypać solą i pieprzem, odstawić na chwilę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso aż zmieni kolor.
Dodać cebulę i smażyć 3 minuty.
Następnie na patelnię dorzucić plasterki pieczarek, smażyć 2 minuty. Dosypać oba rodzaje papryki i smażyć jeszcze minutę, mieszając zawartość patelni.
Dolać wodę i dusić mięso pod przykryciem na niedużym ogniu.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać na patelnię koncentrat pomidorowy.
Na chwilę przed końcem gotowania, ściągnąć patelnię z ognia, zaprawić sos śmietaną, doprawić go do smaku solą i pieprzem. Ponownie postawić naczynie na palnik i podgrzać potrawę.
Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą, choć najlepiej smakuje, oczywiście, z czeskimi knedlikami np. ziemniaczanymi




2 komentarze:

  1. ależ pyszności zjadłabym nawet teraz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super. Idealny na obiad czy kolację.
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta