Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

18 sierpnia 2016

Ratatouille

Pamiętacie kreskówkę "Ratatuj"?
Jej główny bohater - miłośnik francuskiej kuchni - Szczurek, który marzył o tym, by zostać profesjonalnym kucharzem, swoje imię zawdzięcza zapewne temu francuskiemu daniu rodem z Prowansji.
Jest to potrawa jarska, stanowiąca mieszankę duszonych na oliwie warzyw z dodatkiem świeżych ziół.

Składniki:
  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pomidory (najlepiej podłużne - takie odmiany są bardziej "mięsiste" i nie mają tylu pestek)
  • oliwa z oliwek (nie extra vergine - na oliwie z pierwszego tłoczenia nie smażymy!)
  • świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Warzywa umyć. 
Od cukinii i bakłażana odciąć końce. 
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę i czosnek obrać z łupin. 
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry i pokroić na mniejsze części, usuwając szypułki. 
Zioła umyć i drobno posiekać.
Bakłażana pokroić w kostkę, cukinię przekroić na pół i pokroić w plasterki ok. 1/2 cm. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Papryki pokroić w paski. 
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i smażyć go, często mieszając, przez 5 minut (uwaga bakłażan pochłania bardzo dużo tłuszczu!)
Następnie dodać paprykę i smażyć 3 minuty. 
Dodać cebulę, a po 3 minutach od dodania cebuli, przecisnąć przez praskę ząbki czosnku. 
Nie zapominać o mieszaniu, aby warzywa się nie przypaliły!
Po 2 minutach od dodania czosnku, dorzucić do garnka cząstki pomidorów, a po kolejnych 3 minutach plastry cukinii.  
Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem, dosypać siekane zioła.
Dusić całość na wolnym ogniu, pod przykryciem przez godzinę. 
W połowie czasu duszenia, jeśli zachodzi taka potrzeba, dolać 3 łyżki oliwy, gdyby potrawa była zbyt sucha, choć to nie powinno mieć miejsca, gdyż warzywa puszczą soki.
Podawać na gorąco.

Źródło: M. E. Halbański  "Potrawy z różnych stron świata"



4 komentarze:

  1. też mi sie to danie kojarzy własnie z bajką, widziałam ją kilkukrotnie
    Zapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne jednogarnkowe i wegańskie :) Bardzo często robię, szczególnie teraz gdy zaczyna sie jesień :) Super ! Chyba sie pokusze :)
    Zapraszam do mnie po wegańskie przepisy i trochę gadaniny o żywieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczurek nazywał się Remy ;) Uwielbiam tę bajkę, tak samo jak tę potrawę :) Dziękuję za dodanie do akcji. Jak widzisz cały czas siedzę nad jej podsumowaniem ;) Ale jestem już na finiszu :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta