Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

25 lipca 2016

Ciasto wiśniowe z kruszonką

Na słodki początek tygodnia - ciasto wiśniowe z kruszonką.

Składniki: (na 20 cm tortownicę)
Ciasto
  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1/4 kg wydrylowanych wiśni
  • masło i bułka tarta do wysypania tortownicy
Kruszonka
  • 1/3 kostki masła
  • 1/4 szkl cukru
  • trochę więcej niż 3/4 szkl mąki

Wykonanie:
Ciasto
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, wbijać pojedynczo jajka. Następnie stopniowo wsypywać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. 
Całość utrzeć na gładką masę. 
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, aż powstanie "kaszka"

Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Do tak przygotowanej formy wylać kręcone ciasto.
Na wierzchu rozłożyć umyte, wydrylowane i osuszone z wody wiśnie.
Owoce posypać kruszonką.
Ciasto piec w 200 C przez 40-45 min (piekarnik gazowy).


W wiśniowym sadzie 2016Letnie owoce 2


4 komentarze:

  1. Cześć :) bardzo proszę, popraw banerek tak, aby po kliknięciu przenosił na stronę akcji lub na mojego bloga (na razie jest to sam obrazek jako .jpg). Wówczas będę mogła zaakceptować to pyszne ciacho w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też muszę zrobić cos sliwkowego :) Pyszne wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Szkoda, że tak mało zdjęc

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta