Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

11 czerwca 2016

Jarzynowa "Śmieciówka" mojej Babci

Taką zupę moja Babcia gotowała zawsze w sezonie na młodą włoszczyznę.

Składniki:
  • 1 nieduży korpus z kurczaka (bez skrzydełek)
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  •  kawałek młodej kapusty
  • 2-3 pomidory
  • posiekany koperek
  • śmietana do zabielenia zupy
  • sól
  • czarny pieprz w ziarnkach
Dodatkowo: ryż ugotowany na sypko.

Wykonanie:
Korpus umyć, wrzucić do garnka, zalać 1,5 l wody i nagotować wywar drobiowy.
W międzyczasie przygotować warzywa.
Marchew, pietruszkę, seler oskrobać. Por oczyścić, odkroić liście, zostawiając jasnozieloną część. Wszystko dokładnie umyć pod  bieżącą wodą.
Kapustę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze cząstki.
Kiedy wywar się nagotuje, usunąć korpus z kurczaka, a do garnka dodać warzywa korzeniowe wraz z porem i 1-2 gałązkami naci selera (koniecznie).
Wywar posolić do smaku, dodać kilka ziaren pieprzu i gotować na niedużym ogniu.
Kiedy warzywa będą półmiękkie, dodać poszatkowaną kapustę i cząstki pomidorów.
Gotować do miękkości warzyw.
Miękką włoszczyznę wyjąć z zupy.
Nać selera oraz por wyrzucić, natomiast warzywa korzeniowe przestudzić i zetrzeć na tarce jarzynowej o najgrubszych oczkach, dodać do zupy.
Przed podaniem zabielić śmietaną i posypać posiekanym koperkiem.
Serwować z ryżem ugotowanym na sypko.




3 komentarze:

  1. Zupa znana ale w wersji z ziemniakami. Ryż mnie zaskoczył. Będę musiała wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ziemniakami też znam, ale wolę wersję "ryżową".

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta