Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

5 czerwca 2016

Domowy kisiel truskawkowy

Sezon truskawkowy w pełni, więc warto go wykorzystać, np. przyrządzając domowy kisiel.
Bez konserwantów i sztucznych barwników, za to ze świeżymi owocami.
Po prostu pycha!

Składniki (na 6 salaterek):
  • 600 g truskawek
  • 2 i 1/4 szkl wody
  • 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1/3 szkl zimnej wody
  • cukier do smaku

Wykonanie:
Truskawki szybko myjemy pod bieżącą wodą, osączamy na sicie i dopiero potem odrywamy ogonki.
Odszypułkowane owoce przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować kisiel.
Truskawki rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, a następnie dolewamy 2 i 1/4 szkl wody oraz dosypujemy cukier do smaku.
Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. 
Kiedy woda w garnku zawrze, gotować jeszcze kilka minut.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/3 szkl zimnej wody i tę mieszaninę wlać do gotujących się owoców.
Cały czas mieszać, aby nie porobiły się grudki i gotować jeszcze kilka min., aby mąką ziemniaczana się zagotowała i kisiel zgęstniał.
Gotowy deser rozlać do miseczek, pozostawić do ostygnięcia.
Podawać zimny.



Przepis dodaję do mikserowej akcji "Truskawkowe szaleństwo 2016"


Truskawkowe szaleństwo 2016

2 komentarze:

  1. też czasem robię taki kisiel , nie ma co porównywać do tego w proszku. A pamiętam jak moja babcia robiła też kisiel na kompocie i owocach z niego

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta