Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

8 maja 2016

Waffles - gofry z syropem klonowym

Gofry już nie pierwszy raz pojawiają się na blogu.
Dziś prezentuję Wam wersję, którą znalazłam w książeczce  Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej-Zdroik "Smaki Ameryki" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.

Składniki:
  • 1 szkl mleka
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru (dałam cukier puder)
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • Syrop klonowy do podania

Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
Pozostałe składniki tj. żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier puder oraz mleko dokładnie zmiksować. Do powstałej masy dodać ubitą pianę z białek, delikatnie połączyć ze sobą.
Gofry piec w gofrownicy.
Podawać polane syropem klonowym.



Kuchnia Ameryki Północnej 2016 Kuchnia Ameryki Północnej 2016 Wiosenne słodkości 2016

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię gofry, robię je "na oko" a jemy najczęściej z kremem czekoladowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ramach odmiany polecam syrop klonowy, to idealny dodatek do gofrów.

      Usuń
  2. Dopisuję sobie te gofry do listy rzeczy do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojj zjadłabym sobie takiego gofra

    OdpowiedzUsuń
  4. No i znowu syrop klonowy! Idzie nowe :D.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta