Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

28 maja 2016

Pyzole z pieczarkami

Kluski śląskie o kształcie kartaczy, nadziane pieczarkowym farszem - tak w skrócie można opisać pyzole.
Przepis na nie znalazłam u Mirabelki.
W swojej wersji pominęłam dodatek sera w farszu i też wyszły bardzo dobre. :)

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 - 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej (ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków oraz wielkości jajka)
  • 25-30 dkg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Poprzedniego dnia ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. 
Ugotowane odlać, odparować, lekko przestudzić i jeszcze dobrze ciepłe (ale nie gorące!) przecisnąć przez praskę. W takiej formie pozostawić je do całkowitego wystudzenia, po czym zimne wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotować farsz i ciasto na pyzole. Zacząć od farszu.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na oleju. 
Do zeszklonej cebuli dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć całość ok. 5 minut, tak, aby wyparowała woda puszczona przez pieczarki, dopiero wtedy doprawić farsz do smaku. 
Gdyby doprawić farsz podczas smażenia, sól spowodowałaby większe wydzielanie wody przez pieczarki, a co za tym idzie, farsz byłby bardziej wodnisty i dłużej trzeba by go odparowywać. 
Gotowy farsz odstawić na bok niech stygnie i zacząć przygotowywać ciasto na kluski.
Wyjąć zmielone ziemniaki z lodówki na stolnicę, wbić do nich jajko oraz dosypać stopniowo mąkę ziemniaczaną, zagniatając gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto ziemniaczane, takie jak na kluski śląskie.
Ciasto podzielić na jednakowe części. Z każdej z nich uformować  kulę, rozpłaszczyć ją na dłoni, aby nabrała kształt placka.
Na środku każdego placka kłaść farsz pieczarkowy, po czym uformować podłużne kluski zlepiając ze sobą brzegi ciasta.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić i kiedy zawrze, na wrzątek kłaść gotowe pyzole. 
Podczas gotowania dobrze jest przemieszać zawartość garnka delikatnie łyżką cedzakową.
Kiedy wypłyną wierzch, gotować jeszcze 6-7 minut.
Gotowe kluski wyłowić na talerze i podawać okraszone skwarkami z boczku lub słoniny bądź podsmażoną cebulą. 



1 komentarz:

  1. ja wszelakie kluchy bardzo lubię ; fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta