Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

16 kwietnia 2016

Szagówki

"Szagówki", to kluski wywodzące się z kuchni Wielkopolskiej. 
Są czymś pośrednim między kopytkami a kluskami śląskimi, gdyż do ciasta używa się zarówno mąki pszennej, jak i ziemniaczanej.

Składniki (dla 2 osób):
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej*
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej*
  • sól
do okraszenia:
  • mała cebula
  • kawałeczek wędzonego boczku do wytopienia skwarek

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, oczyścić i ugotować. Po ugotowaniu odlać z wody, odparować. 
Kiedy są jeszcze dobrze ciepłe (ale nie gorące) przecisnąć je przez praskę (łatwo się wtedy je przeciska).
Pozostawić do ostygnięcia. Zimne wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia:
W dużym garnku nastawić wodę do gotowania klusek, osolić ją do smaku. 
Zmielone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać obie mąki i zagnieść ciasto, tak jak na kopytka.
Pokroić ciasto na porcje. 
Z każdej porcji ciasta (na stolnicy wysypanej mąką) formować wałek o średnicy 2 cm, lekko go spłaszczyć dłonią, a następnie kroić na ukos kluski długości 3-4 cm.
Pokrojone "szagówki" wrzucać na posolony wrzątek. 
Kiedy wypłyną na powierzchnię gotować 1-2 minuty.
Podawać okraszone zrumienioną cebulą i skwarkami z wędzonego boczku. 

* Ilość obu rodzajów mąki zależy od rodzaju użytych ziemniaków oraz wielkości jajka - może być trochę więcej, trochę mniej. Ważne by zachować proporcje między obydwoma rodzajami mąki. 

Źródło: Tadeusz Barowicz "Polskie kuchnie regionalne"



5 komentarzy:

  1. ja zawsze do śląskich dodaję dwie mąki bo wydaje mi się że takie właśnie są najsmaczniejsze, a tu takie zaskoczenie ze nie jestem pierwsza i nawet mają swoją nazwę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne danie! :) uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam kluski, a te wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyyyycha! Lubię jak jest duuużo cebulki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. na podobne kluski u mnie mowi się kopytka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta