Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

30 kwietnia 2016

Rosti z polędwiczką wieprzową i sosem porowo - śmietanowym

Rosti, to narodowa potrawa szwajcarska. Można ją podawać jako samodzielne danie lub też jako dodatek do czegoś.
Występuje w wielu wersjach - z boczkiem, z serem, tu w wersji podstawowej pod postacią placków, które w połączeniu z sosem śmietanowo - porowym i pieczoną polędwiczką wieprzową stanowi pyszne i efektowne danie, które śmiało możecie podać swoim gościom. 
Z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki na dwie porcje: 
  • 1 polędwiczka wieprzowa (250 g)
  • 150 ml śmietany 18 % 
  • 50 ml mleka
  • 1 duży por
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane i olej rzepakowy do smażenia

Placki rosti (2 szt.)
  • 350 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Rosti
Ugotować ziemniaki. Ugotowane wystudzić.
Zimne zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Z masy ziemniaczanej uformować dwa placki grubości 1 cm.
Położyć je na gorący tłuszcz i nie ruszać póki się nie zrumienią (jeśli przekręcimy je zbyt wcześnie, rozwalą się).
Kiedy rosti dobrze obrumienią się z jednej strony, wtedy delikatnie za pomocą łopatki przekręcamy je na drugą stronę, smażąc aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Mięso
Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z błonek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim mięso z każdej strony.
Zrumienione mięso przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 8-10 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na bok, aby trochę "odpoczęło" przed krojeniem.
Kiedy wieprzowina "odpocznie", pokroić ją w plastry.

Sos
Por umyć. Białą i jasnozieloną część pora pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane wymieszane z olejem rzepakowym. Wrzucić plasterki pora i smażyć póki nie będzie szklisty.
Do zeszklonego pora  dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć całość ok. 2 minut.
Na patelnię wlać mleko oraz śmietanę, oprószyć tymiankiem oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dusić całość na małym ogniu przez 6-8 minut (mieszając od czasu do czasu), aż sos się zredukuje i uzyska kremową konsystencję.
Na koniec dosypać do sosu posiekaną natkę pietruszki.

Na talerzu ułożyć rosti, na każdym placku rozłożyć sos, a na to plastry polędwiczki.

Sos najlepiej zacząć przygotowywać tj. szklić pokrojonego pora, kiedy rumienimy polędwiczkę na patelni.

Przepis zaczerpnięty z bloga Bartoldzika.



2 komentarze:

  1. No pięknie! Chodzą za nami te same smaki :D W ubiegły weekend przygotowałam polędwiczki wieprzowe w sosie porowo-pieczarkowym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta