Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

23 kwietnia 2016

"Mizeria" Cioci Hani

W moim rodzinnym domu "mizerię" przygotowywało się najprostszym sposobem - ogórek ze śmietaną doprawioną przyprawami, czyli zgodnie z nazwą dość mizernie ;).
Okazuje się jednak, że nawet tak prostą surówkę możemy zmodyfikować i wzbogacić jej smak.
Taką "wypasioną" wersję mizerii przygotowuje moja ciocia, a ja od niej ściągnęłam pomysł i od tej pory nie robię inaczej. Cebula nadaje jej ostrości, a koperek wprowadza nutę świeżości.
Z reguły do "mizerii" używam białej cebuli, ale czasami chcąc uzyskać nieco łagodniejszy smak i ładniejszy efekt wizualny biorę cebulę czerwoną.

Składniki:
  • 2 zielone ogórki
  • 1 nieduża cebula
  • posiekany koperek
  • śmietana
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Ogórki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać oba warzywa ze sobą.
Śmietanę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny - wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polać śmietaną ogórki z cebulą, wymieszać. Na koniec posypać posiekanym koperkiem,








1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta