Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

23 marca 2016

Żurek z klopsikami

Jako że Wielkanoc za pasem, dziś propozycja, którą śmiało możecie zaserwować na świątecznym stole - żurek z klopsikami.
Gotując tę zupę, wzorowałam się na przepisie z "Biblioteczki Poradnika Domowego - Kuchnia swojska i smaczna", jednakże wprowadziłam swoje zmiany i w tej zmienionej wersji prezentuję Wam ją tutaj.

Składniki:
wywar
  • 1,5 l wody (6 szkl)
  • 1 szkl żurku z butelki (ilość żurku w zupie zależy od mocy zakwasu)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 nieduże liście laurowe
  • 1 łyżeczka tartego łagodnego chrzanu śmietankowego
  • 50 g śmietankowego serka topionego (1/2 kostki) 
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • posiekana natka pietruszki

klopsiki do zupy
  • 20 dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 białe kiełbasy (30-35 dkg)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz 

Wykonanie:
Przygotowanie klopsików
Białą kiełbasę wycisnąć z osłonek (środek) do miski, dodać mięso mielone.
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, zetrzeć na najgrubszych oczkach tarki jarzynowej do miski z mięsem i kiełbasą. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 
Dosypać 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżeczkę majeranku, sól i pieprz do smaku, wbić surowe jajko i całość wyrobić na jednolitą masę.
Następnie  z masy mięsnej uformować klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego (powinno wyjść mniej więcej 20 sztuk - mi wyszły 22). Formując mięso dobrze jest lekko zwilżyć dłonie, wtedy będzie nam łatwiej.

Przygotowanie zupy
Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe Wodę doprowadzić do wrzenia.
Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucać wcześniej uformowane klopsiki i gotować je na średnim ogniu 10 minut.
Po tym czasie wlać do garnka żurek z butelki (żurek należy wlewać stopniowo, próbując smak zupy, aby nie wyszła zbyt kwaśna). Gotować 3-4 minuty.
W szklance rozkruszyć serek topiony, dodać chrzan, a następnie rozprowadzić całość gorącym wywarem z garnka, aby uzyskać gładki płyn bez grudek.
Płynną mieszaninę wlać go garnka z zupą, dosypać majeranek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować wszystko jeszcze przez 2 minuty.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupę podawać z chlebem lub ugotowanymi osobno ziemniakami. 



2 komentarze:

  1. w takiej wersji żurku nie jadłam; fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, zwłaszcza te klopsiki są intrygujące.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta