Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

3 lutego 2016

Pączki z ziemniaków

Jutro "Tłusty Czwartek" i jak nakazuje tradycja dozwolone jest wszelkie łasuchowanie i to bez wyrzutów sumienia. Im bardziej tłusto i słodko, tym lepiej.
Na ten tegoroczny upiekłam nietypowe pączki, bo zrobione z ziemniaków.
Są bardzo miękkie, puszyste i delikatne, idealne na jeden smaczny, słodki kęs.

Polecam je jeść w na świeżo, w tym samym dniu, w którym były smażone, następnego dnia nie smakują już dobrze.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia w nieosolonej wodzie (najlepsze będą gatunki bardzo mączyste o dużej zawartości skrobi)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżka stołowa spirytusu
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
Do zmielonych ziemniaków dodać miękkie masło, dosypać suche drożdże, wbić jajko i 2 żółtka oraz dolać spirytus.
Z całości wyrobić rękoma ciasto, z którego należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
W garnku do głębokiego smażenia rozgrzać olej.
Na gorący tłuszcz wrzucać po kilka sztuk pączków (tyle, aby mogły swobodnie pływać) i smażyć na dużym ogniu na rumiano, przekręcając je "na drugą stronę" podczas smażenia.
Usmażone pączki wyławiać łyżką cedzakową i kłaść na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

P.S. Pączki smażyć od razu. Nie należy odstawiać ciasta "na potem", ponieważ zwilgotnieje i ciastka będą się rozpadać na miazgę podczas smażenia.
Uwaga! Ciasto bardzo się lepi.

Jeśli mielibyście ochotę skosztować innych karnawałowych słodkości, to zapraszam na:

Hiszpańskie "Bunuelos"
Oponki serowe
Pączki "Leniuszki" 
Pączki sycylijskie




Źródło: "Polska kuchnia regionalna - kuchnia Warszawy i Mazowsza"


2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam pączków z ziemniaków. chętnie bym spróbowała: )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta