Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

20 lutego 2016

Maślane babeczki Pfitzauf

W tych babeczkach zakochacie się od pierwszego kęsa. Zaręczam!!! 
Zakochacie się, ponieważ są mięciutkie, puszyste i mocno maślane w smaku, wprost rozpływają się w ustach. Po prostu pyszności!!!
Co prawda na zdjęciu bardziej przypominają bułeczki, niż babeczki, a to wszystko dlatego, że zbyt dużo ciasta nałożyłam  do foremek i kiedy rosły, po prostu zabrakło im miejsca :).
Jak napisała w komentarzu Nika - znawczyni kuchni niemieckiej - tak właśnie ma być, babeczki powinny "wykipieć" z foremki.
W oryginalnym przepisie przewidziane jest 6 sztuk.
Rzeczywiście kiedy nałożymy ciasta po brzegi, to starcza go na przewidzianą ilość, tyle że po wyrośnięciu wyglądają tak jak na zdjęciu.
Proponuję więc nakładać mniej ciasta  (do 3/4 wysokości foremki) i tym samym uzyskamy więcej ciastek :).
Nie przestraszcie się kiedy po jakimś czasie wierzch babeczek lekko opadnie i się zapadanie, wszystko z nimi w porządku, to normalna reakcja ciasta zaparzanego. 

Składniki:
  • 1 szkl mleka
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania wierzchu (ja nie posypywałam, były wystarczająco słodkie)
  • masło i bułka tarta lub kasza manna do foremek (dodałam od siebie)

Wykonanie:
W garnku zagotować mleko z masłem, cukrem i szczyptą soli. 
Na gotujące się mleko wsypywać mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od łyżki.
Ciasto lekko przestudzić. Następnie wbić jajko, wszystko dokładnie wymieszać, aż składniki uzyskają jednolitą konsystencję (można użyć miksera). 
Jajka należy wbijać pojedynczo, powtarzając za każdym razem czynność mieszania.
Foremki do muffinek wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną (jeśli używamy metalowych, przy silikonowych nie jest to konieczne) , po czym napełnić je ciastem do 3/4 wysokości i piec ciastka w 180 C przez 40 - 50 minut na jasnobrązowy kolor. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Źródło: "Podróże kulinarne - tradycje, smaki, potrawy - kuchnia niemiecka"




Oczywiście babeczki Pfitzauf dodaję do akcji "Kuchnia Niemiecka 2016"


8 komentarzy:

  1. Smacznie wyglądają te babeczko-bułeczki :) Na zachodzie często używają głębszych form na muffinki, może stąd ten problem z ilością ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Kuchnia niemiecka", bardzo ciekawy przepis. Te tradycyjne szwabskie babeczki wypiekane są w specjalnych glinianych, glazurowanych foremkach - przeznaczonych tylko do tego celu i mają właśnie wykipieć, tworząć jakby grzybka, stąd ich nazwa:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednym słowem przez przypadek udało mi się przyrządzić je prawidłowo :)

      Usuń
  3. bardzo fajne, zrobię je i ja

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję przepis i chętnie takie babeczki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam; bardzo pyszne dwie zjadłam gorące prosto z blachy;) Zrobiłam 8

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że Ci smakowały. Ja też kiedy je upiekłam, zjadłam dwie jeszcze gorące.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta