Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

2 stycznia 2016

Pierś indycza duszona z suszonymi owocami

Witam Was w 2016 roku!
Na jego smaczne rozpoczęcie proponuję aromatycznego indyka z suszonymi owocami.

Przepis zaczerpnięty z bloga "Kuchnia u Krysi".

Składniki:

  • 1,2 kg piersi z indyka
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki stołowe rodzynek
  • 10 szt suszonych śliwek kalifornijskich
  • 5 szt suszonych moreli
  • 5 plasterków suszonych jabłek
  • 2 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 szkl soku jabłkowego
  • 1 szkl wody
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
Wykonanie:
Indyczą pierś umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz, oba rodzaje papryki, cynamon oraz tymianek wraz z majerankiem - razem wszystko wymieszać i tą mieszanką natrzeć mięso.
Pozostawić je w przyprawach na minimum 2 godziny w lodówce (moje leżakowało całą noc).
Zamarynowane mięso obwiązać sznurkiem, bądź nitką, aby nadać mu ładny kształt.
Rodzynki i suszone owoce zalać w garnuszku szklanką wody i namoczyć, aby nieco zmiękły.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
W głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło, dodać olej. 
Na rozgrzany tłuszcz położyć mięso i obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron, 
Kiedy indyk będzie już rumiany, położyć obok mięsa posiekaną cebulę, liść laurowy oraz goździki, dodać sok wyciśnięty z limonki, przykryć pokrywką i dusić na niedużym ogniu przez 20 minut.
Przemieszać od czasu do czasu duszącą się cebulę, aby równomiernie się udusiła.
Namoczone suszone owoce osączyć na sicie, pokroić w paski i dodać do duszącego się na patelni mięsa, zalać całość sokiem z jabłek i dusić dalej pod przykryciem 10 - 15 minut.
Do tak przyrządzonego mięsa najbardziej pasuje jakiś sypki dodatek: ryż, kasza bulgur, pęczak itd. 
Ja podałam go z kus- kusem.

P.S. Po wyciągnięciu z sosu i ostudzeniu doskonale sprawdza się jako domowa wędlina na kanapki.




6 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę, że u Ciebie ten przepis też się sprawdził i to danie Ci zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiad :) Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie najlepszego w Nowym Roku!

      Usuń
  3. Brzmi bardzo apetycznie. Indyk potrafi być suchy, ale wierzę, że w takim wydaniu jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta