Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

30 stycznia 2016

Czeska potrawka z wołowiny

Składniki (dla 2 osób):
  • 1/2 kg wołowiny na gulasz
  • 2 duże cebule pokrojone w plasterki
  • 1/2 łyżki stołowej mielonej ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Wołowinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, na rozgrzany wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, po czym obtoczyć w mące i wrzucić do mięsa na patelnię.
Smażyć całość, często mieszając, aż cebula się zezłoci.
Zawartość patelni posypać papryką, a następnie na patelnię dolać gorącą wodę, w takiej ilości, aby przykryła mięso.
Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, mieszając od czasu do czasu, aby sos nie przywarł do dna. W razie potrzeby uzupełnić poziom wody, gdyby zbyt dużo jej ubyło i doprawić sos do smaku.
Podawać z knedlikami.

W oryginalnym przepisie gulasz był jeszcze przyprawiony pieprzem kajeńskim, ja go pominęłam, gdyż ostrość dana potrawie przez paprykę była wystarczająca.

Źródło: "Podróże kulinarne - tradycje, smaki, potrawy - kuchnia czeska"  



Kuchnia czeska 2016

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta