Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

18 grudnia 2015

Węgierskie knedle serowe

Napiszę krótko - są przepyszne, puszyste i zachęcam każdego, aby je zrobił!
Do tego przygotowuje się je w oka mgnieniu. Co takiego? 
Węgierskie knedle serowe.

Składniki (dla 4-5 osób):
  • 80 dkg białego sera,
  • 3 jajka,
  • mniej niż 1/2 kostki miękkiego masła,
  • 1/2 szkl kaszy manny,
  • 2-4 łyżek stołowych mąki (ilość mąki zależy od wilgotności sera i wielkości jajek),
  • 1-2 łyżki cukru pudru (miałam bardzo kwaśny ser, dlatego dosypałam cukier)

Wykonanie:
Ser rozdrobnić (doskonale się sprawdza tłuczek do ziemniaków), dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie ręką, aby uzyskać jednolitą masę.
Z ciasta formować średniej wielkości kulki.
Ciasto jest lepiące, więc można sobie ułatwić zadanie, oprószając delikatnie mąką dłonie.
Knedle układać na powierzchni wysypanej lekko mąką.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Wrzucać na wrzątek kluski, a kiedy wypłyną na wierzch, gotować ok. 3 minut.
Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem.




5 komentarzy:

  1. cieszę się że i Tobie smakowały, u mnie zawsze w lodówce jest kostka sera i jak potrzebuję na szybko coś na obiad zrobić to własnie są te knedle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne i, co najważniejsze, błyskawicznie się je robi. Z pewnością będę do nich wracać. Dziękuję za wspaniały przepis.

      Usuń
  2. Cudowne knedle, zjadłabym! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta