Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

14 listopada 2015

Jesienna zapiekanka z ziemniakami i dynią

Przepiękna kolorystycznie, pachnąca ziołami zapiekanka ziemniaczano-dyniowa, jest idealną propozycją na jesienny obiad.
Przepis na nią znalazłam na blogu "Smak mojego domu".

Składniki:
  • 1 dynia hokkaido o wadze ok. 1 kg,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 duże pomidory,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/5 szkl oliwy z oliwek,
  • 2 płaskie łyżeczki oregano,
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, oczyścić i pokroić w plastry grubości ok. 1/2 cm.
Dynię umyć, odciąć końcówki, wydrążyć, a następnie pokroić na mniejsze części. 
Każdą część pokroić w cienkie, nieduże plasterki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części.
Do dużego naczynia żaroodpornego wrzucić wszystkie warzywa, doprawić je solą, pieprzem oraz ziołami. Dodać oliwę.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 C i zapiekać pod przykryciem przez 1,5 godziny (tradycyjny piekarnik gazowy).
Podczas zapiekania należy kilkakrotnie zamieszać zawartość naczynia, aby wszystkie składniki równomiernie się upiekły.

P.S. Następnym razem natkę dodam już po upieczeniu zapiekanki, będzie jeszcze bardziej aromatyczna.



4 komentarze:

  1. Danie wygląda bardzo apetycznie. Niemal pachnie z monitora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna zapiekanka, dawno nie robiłam ziemniaczanej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta