Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

11 listopada 2015

Sos koperkowy

Lekki i delikatny sos koperkowy jest doskonałym dodatkiem do gotowanego mięsa (w szczególności wołowiny).
Przygotowuje się go na bazie rosołu.

Składniki: 
  • 1 i 1/4 szkl zimnego rosołu,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę tj. w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać, aby nie było grudek, chwilkę pogotować cały czas mieszając, aby zasmażka się nie przypaliła.
Następnie do garnka stopniowo dolewać zimny rosół, rozprowadzając nim zasmażkę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na bardzo małym ogniu gotować sos, cały czas mieszając, póki nie zgęstnieje do konsystencji śmietany.
Na koniec dosypać posiekany koperek i gotowe.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sosy. Do tego stopnia, że czasami jem bez mięsa, np. z kopytkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta