Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

8 listopada 2015

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Przepis na tę pyszną polędwiczkę wieprzową zaczerpnęłam z bloga Dzikowca.
Osobiście podałam ją z kaszą pęczak i było to niezwykle smaczne połączenie.

Składniki (dla 2 osób):
  • 1 polędwica wieprzowa o wadze ok. 1/2 kg,
  • 1/4 kg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki (30%),
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól,
  • kolorowy pieprz świeżo zmielony,
  • oliwa z oliwek,
  • mąka do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy. Z każdej strony nacieramy solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, a następnie oliwą. Zostawiamy na noc w lodówce do zamarynowania.
Oliwą smarujemy również naczynie, w którym marynujemy mięso.
Następnego dnia polędwicę kroimy w 1,5 cm kawałki i wrzucamy je na dobrze rozgrzaną patelnię do obsmażenia. 
Kiedy mięso zmieni kolor, na patelnię dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy wszystko razem póki cebula się nie zeszkli. Nie zapominamy o mieszaniu całości, by nic się nie przypaliło.
Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone (wcześniej obrane) w plasterki pieczarki.
Dusimy całość ok. 10 minut pod przykryciem, dolewając w razie potrzeby nieco wody na patelnię.
Na sam koniec zagęszczamy sos mąką oraz go doprawiamy do smaku (jeśli zachodzi taka potrzeba) oraz dolewamy śmietanę i dosypujemy natkę pietruszki i gotujemy jeszcze z minutę i gotowe.




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta