Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

24 listopada 2015

Pieczone żeberka po skandynawsku

Szukając przepisów do akcji Mopsika "Kuchnia skandynawska 2015", natknęłam się na żeberka z rusztu w słodko - pikantnym sosie.
Skład sosu bardziej przywodził mi na myśl kuchnię azjatycką, niż kuchnię jakiegokolwiek kraju Północy, ale wierzę na słowo autorce źródła z którego korzystałam - Teresie Cichowicz-Poradzie. Wszak, skoro napisała książkę "Szwedzki stół. Smaki kuchni skandynawskiej" i w niej znalazłam ten przepis, to chyba jest on skandynawski ;)
Z braku rusztu, upiekłam żeberka w naczyniu żaroodpornym, marynując je wcześniej w sosie przez całą noc.
Poniżej przytaczam proporcje podane oryginalnie w książce. Wszelkie moje zmiany umieszczam w nawiasach.
Do przyrządzenia potrawy wykorzystałam żeberka "trójkąty". Trafiły mi się wybitnie mięsne kawałki, więc odcięłam kości, pozostawiając tylko mięso, które upiekłam. 

Składniki:
  • 1 kg żeberek (użyłam 1/2 kg),
sos
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego (książka nie precyzowała który sos sojowy ma być użyty jasny czy ciemny, wzięłam jasny),
  • 2 łyżeczki imbiru (u mnie jedna łyżeczka),
  • 1 łyżeczka soli (sól pominęłam, ponieważ sos sojowy jest słony sam w sobie, nie chciałam przesolić. Na moje oko, tak czy siak, łyżeczka soli do tej ilości sosu to jest baaardzo dużo, więc z solą uważajcie),
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (ja dałam troszkę więcej)

Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec mięso, wymieszać dokładnie ze sobą składniki sosu. Włożyć do niego umyte i pokrojone na kawałki żeberka.
Wstawić naczynie z mięsem na noc do lodówki, aby się zamarynowało.
Następnego dnia upiec je pod przykryciem do miękkości.
Teresa Cichowicz-Porada podaje, by czas pieczenia wynosił 30-40 minut przy temp. piecyka 200 C. W przypadku grubszych kawałków mięsa, piec je w temp. 175 C przez ok. 1,5 godz.
Ja piekłam w 180 C przez ok. 1,5 godz. Koniecznie trzeba  od czasu do czasu polewać mięso podczas pieczenia sosem, aby nie było suche. 
Upieczone żeberka podałam z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.




Kuchnia skandynawska 2015 Kuchnia skandynawska 2015

6 komentarzy:

  1. Skandynawowie lubią mięsko w słodkawej odsłonie. Imbir też się często pojawia w tej kuchni. Bardzo fajny obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna propozycja na obiad. Naprawdę niewielkim wkładem pracy można urozmaicić danie obiadowe. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm ciekawa odsłona żeberek, chętnie bym takich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis i na pewno pyszny bardzo;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomite wydanie żeberek. Marzę o chociaż jednym, takim boskim jak Twoje!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta