Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

3 października 2015

Srpska proja - serbski chleb kukurydziany

Chleb ten podaje się w Serbii w towarzystwie sarmy, czyli bałkańskiego odpowiednika naszych "gołąbków".
Mnie "srpska proja" bardziej przypomina słone ciasto niż chleb, przynajmniej taki chleb, jaki znamy z polskich stołów, gdyż konsystencją przypominała mi nieco ciasto piaskowe.

Składniki:
  • 250 g mąki kukurydzianej,
  • 75 g smalcu (najlepiej domowej roboty),
  • 2 jajka,
  • 1 szkl mleka,
  • sól

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, rozprowadzić ją z 1/2 szkl mleka, dodając sól do smaku, smalec w małych kawałkach oraz wbijając po jednym jajku. Do tego momentu ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie. 
Następnie dolewać po trochu pozostałe mleko - masa stanie się rzadsza i teraz dobrze jest użyć miksera, wrabiając ciasto przez kwadrans.
Formę do pieczenia (21 x 21 cm) wysmarować smalcem, wylać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 195 C piekarnika (u mnie piecyk gazowy). 
Piec godzinę.
Po upieczeniu chleb pokroić w kwadraty i ciepły podawać do gołąbków po serbsku.

Źródło: M.E. Halbański "Potrawy z różnych stron świata"




Kuchnia krajów słowiańskich 2015 Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta