Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

8 października 2015

Serbska boranja

Dziś chciałabym  zaprezentować przepis na serbską potrawkę z wieprzowiny - boranję. 

Składniki:
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej,
  • 1/2 kg świeżej zielonej fasolki szparagowej lub opakowanie mrożonej,
  • 1 duża cebula,
  • 3 średnie marchewki,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3/4-1 szkl wody,
  • 1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa lub dobry olej do smażenia

Wykonanie:
Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę tak jak na gulasz, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na bok.
Marchew obieramy, ścieramy na najgrubszej tarce.
Cebulę również obieramy i kroimy w dość dużą kostkę.
Na głębokiej teflonowej patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron.
Do obsmażonego mięsa dorzucamy marchew i cebulę, lekko solimy (by szybciej zmiękły) i smażymy, mieszając całość, do miękkości warzyw - musimy uważać, aby cebula z marchwią się się nie zrumieniły. 
Następnie na patelnię dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, mieszając wszystko od czasu do czasu, aby nie przywarło. W razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, rozprowadzając go dokładnie z zawartością patelni. Dusimy, póki mięso nie będzie całkowicie miękkie, mieszając wszystko, by się nie przypaliło.
Kiedy mięso z warzywami dusi się na patelni, w oddzielnym garnku wstawiamy wodę, solimy ją i gotujemy do miękkości fasolkę szparagową - jeśli potrawkę przyrządzamy ze świeżych strączków, wtedy fasolkę należy oczyścić, umyć i pokroić na 3 cm kawałki, natomiast jeśli używamy mrożonki, wrzucamy ją po prostu na gotujący się osolony wrzątek i gotujemy aż będzie miękka.
Miękką fasolkę odcedzamy dokładnie z wody na sicie i dodajemy do mięsa na patelni. Całość dokładnie razem mieszamy.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Ponieważ potrawka ta jest duszona w tzw. "krótkim sosie", czyli jest dość gęsta, więc najlepiej serwować ją z pieczywem.

Źródło: Małgorzata Caprari - "Kuchnia bez granic".





Kuchnia krajów słowiańskich 2015 Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe danie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Bardzo lubię fasolę w pomidorowym sosie, a tu jeszcze mięsko i mamy pyszne, pożywne danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam też tę książeczkę, ale na ten przepis jakoś nie zwróciłam uwagi, u Ciebie prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta