25 października 2015

Najprostszy makowiec

Po tradycyjnym zawijanym makowcu drożdżowym, szybkim makowcu na półkruchym spodzie, przyszedł czas na najprostszy makowiec Pani M. na bazie piaskowego ciasta.

Składniki (na blaszkę o wymiarach spodu 28 x 22 cm):
Ciasto
  • 4 jajka,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki pszennej,
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej,
  • 1 małe masło roślinne w kubeczku,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
  • 1 puszka gotowej słodzonej masy makowej z bakaliami,
  • 1 kostka miękkiego masła,
  • 6 jajek,
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:
Przygotowanie ciasta
Miękkie masło roślinne utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do utartych jajek z masłem i cukrem, ciągle miksując całość, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Przygotowanie masy makowej
Oddzielić białka od żółtek
Żółtka ukręcić z miękkim masłem. Dodać masę makową z puszki, wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Ubitą pianę dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać całość łyżką.
Gotowy mak kłaść "kupkami" na cieście w brytfance.

Ciasto piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 1 godzinę.




3 komentarze:

  1. Niby najprostszy, ale i tak fantastyczny :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. mialam gdzies podobny przepis musze go odszukać i zrobię

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta