Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

25 października 2015

Najprostszy makowiec

Po tradycyjnym zawijanym makowcu drożdżowym, szybkim makowcu na półkruchym spodzie, przyszedł czas na najprostszy makowiec Pani M. na bazie piaskowego ciasta.

Składniki (na blaszkę o wymiarach spodu 28 x 22 cm):
Ciasto
  • 4 jajka,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki pszennej,
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej,
  • 1 małe masło roślinne w kubeczku,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
  • 1 puszka gotowej słodzonej masy makowej z bakaliami,
  • 1 kostka miękkiego masła,
  • 6 jajek,
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:
Przygotowanie ciasta
Miękkie masło roślinne utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do utartych jajek z masłem i cukrem, ciągle miksując całość, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Przygotowanie masy makowej
Oddzielić białka od żółtek
Żółtka ukręcić z miękkim masłem. Dodać masę makową z puszki, wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Ubitą pianę dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać całość łyżką.
Gotowy mak kłaść "kupkami" na cieście w brytfance.

Ciasto piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 1 godzinę.




3 komentarze:

  1. Niby najprostszy, ale i tak fantastyczny :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewien Pan zajadał się nim do nieprzytomności ;)

      Usuń
  2. mialam gdzies podobny przepis musze go odszukać i zrobię

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta