Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

12 października 2015

Draniki

Draniki, to białoruskie placki ziemniaczane, jednakże przyrządzane inaczej niż polskie.
Ciasto na nie składa się tylko i wyłącznie ze startych ziemniaków z cebulą - nie znajdziecie w nim ani jajka, ani mąki, dzięki czemu po usmażeniu są bardzo cienkie i chrupiące.
Jeśli ciasto na draniki jest zbyt rzadkie, odlewa się sok z ziemniaków, odstawia go, aby wytrącił się krochmal i nim (krochmalem) zagęszcza się masę ziemniaczaną.
Można też pójść na skróty i dodać do ciasta nieco mąki ziemniaczanej.
Na Białorusi placki te zdobyły ogromną popularność w XIX wieku, kiedy to jadano je często na śniadanie, co nam może wydawać się nieco dziwne.
Draniki najczęściej podaje się z kwaśną śmietaną. Popularnymi dodatkami są również: sos grzybowy oraz "maczanka", czyli potrawka z wieprzowiny.
W przeciwieństwie do polskich placków ziemniaczanych, draniki nie stanowią oddzielnego dania.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków "mączystych" o dużej zawartości skrobi,
  • 1 duża cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać dokładnie całość.
Na patelni rozgrzać olej. 
Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką stołową niewielkie porcje ciasta, formować z niego cienkie placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.


Żródło: http://www.belarus.by/en/about-belarus/cuisine/draniki




Kuchnia krajów słowiańskich 2015 Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015

4 komentarze:

  1. Nieco inne placki, kojarzą mi się ze szwajcarskimi rosti:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam już o nich, ale nigdy nie robiłam i nie jadłam. Muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować, bo ciekawi mnie brak mąki, jajka i innych cudów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta