Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

17 września 2015

Tarator - bułgarski chłodnik

Lato się jeszcze nie poddaje - dzisiejszy dzień był gorący i parny, dzień w sam raz na to, aby przyrządzić chłodnik.
To już kolejna odsłona chłodnika na moim blogu.
Po chłodniku hiszpańskim oraz tureckim, przyszła kolej na tarator - chłodnik bułgarski.
Tarator to prosta i błyskawiczna zupa, nie wymaga ani wymyślnych składników, ani skomplikowanych działań kulinarnych. 

Przepis bułgarski - źródło: "Podróże kulinarne - tradycje, smaki, potrawy - kuchnia bułgarska"

Składniki:
  • 2,5 szkl jogurtu greckiego,
  • 1 szkl kwaśnej śmietany,
  • 1 duży ogórek sałatkowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • olej z orzechów włoskich do pokropienia wierzchu (u mnie oliwa z oliwek),
  • sól,
  • pieprz

Wykonanie:
Ogórka obrać, pokroić w kostkę, posolić i pozostawić, aby puścił sok.
Uprażyć orzechy na suchej patelni (uważając, aby się nie przypaliły), odstawić do ostygnięcia.
W garnku wymieszać jogurt ze śmietaną, do tej masy przecisnąć przez praskę obrane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.
Ogórki odsączyć z soku, dodać je do garnka z jogurtem, całość wymieszać, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem posypać zupę po wierzchu posiekanymi orzechami oraz skropić delikatnie olejem.


Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015

Kuchnia krajów słowiańskich 2015

4 komentarze:

  1. Chętnie bym spróbowała takie chłodnika, ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego chlodnika nie znam, ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też będzie w przyszłym roku, bo w tym się nieco spóźniłam i pogoda nie taka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta